Hlavní obsah

Pelta proti Haindlové? FAČR končí s hráčskou organizací. To je jak z minulého století, říká šéfka

Praha

Fotbalová asociace ČR vypověděla po pěti letech memorandum s Českou asociací fotbalových hráčů. Důvodem jsou podle FAČR dlouhodobé neshody kolem nového přestupního řádu. Vedení ČAFH se proti výtkám ohradilo a doufá, že ukončení spolupráce půjde ještě zabránit. Je to snad oživení dřímajícího konfliktu mezi šéfem FAČR Miroslavem Peltou a Markétou Haindlovou, která stojí v čele hráčské organizace?

Foto: Václav Šálek, ČTK

Miroslav Pelta.

Článek
Fotogalerie

Memorandum o spolupráci zástupci FAČR a ČAFH podepsali v říjnu 2011, v poslední době se však obě asociace dostaly do konfliktu kvůli chystanému přestupnímu řádu. Ten výrazně ovlivní nejen profesionální, ale i amatérský fotbal, ve kterém již nebude fungovat hostování a ruší se také střídavé starty. Upravuje také tabulkové odstupné za hráče, kteří do a od určitého věku budou moci přestupovat zadarmo.

FAČR o ukončení spolupráce informoval na svém webu, kde také uvedl, že ČAFH mimo jiné předává hráčům zavádějící informace a také poškozuje obraz FAČR. "ČAFH demonstruje dvě stránky svého postoje k FAČR a jejím členům. Za prvé, zjevně se 'netrápí' kvalitou informací, které podává profesionálním hráčům. Naopak kdykoli to uzná za výhodné z hlediska svých zájmů, podává jim informace zkreslené, nesprávné a někdy i lživé."

"Za druhé, vedení ČAFH nejenže nehledá cesty reálné spolupráce s FAČR, ale nerozpakuje se zcela flagrantně poškozovat obraz FAČR v zájmu posilovat svůj vlastní obraz. To je pro FAČR naprosto nepřijatelné z toho důvodu, že to představuje bezprecedentní zásah do vzájemných vztahů s ČAFH a tím pádem i nevyvratitelné narušení vzájemné důvěry," dodala asociace.

ČAFH se proti tvrzení ohradila s konstatováním, že hráčská asociace se naopak zasadila třeba o to, že bylo zrušeno tabulkové odstupné za hráče starší 23 let. "Rádi bychom upozornili, že v původním návrhu přestupního řádu ze závěru roku 2015 se o zrušení tabulek odstupného pro hráče starší 23 let nehovořilo. Toto se objevilo až v aktualizovaném znění věcného záměru ze závěru února 2016 a poté také v paragrafovém znění," uvedla v prohlášení předsedkyně ČAFH Haindlová, která kdysi hodlala kandidovat na šéfku FAČR proti Peltovi.

"Pokud bychom nekompromisně na svých požadavcích nelpěli, nic by se nezměnilo a zůstávali bychom ve fotbalovém středověku," přidala. Podle ní nejde jen o přestupní řád. "Ale i o zaměstnanecké poměry hráčů, které už řadu let UEFA od FAČR požaduje. Česko vstoupilo do Evropské unie v roce 2004, přitom už dvanáct let FAČR praktikuje díky různým výjimkám tzv. švarcsystém. Až nyní FAČR proklamuje, že do konce roku 2016 zaměstnanecké poměry konečně vyřeší. To je však zásluha nekompromisního boje ČAFH," uvedla Haindlová.

"Věříme, že je ještě prostor k nápravě věci s chladným rozumem. Bez hráčů se fotbal hrát nedá. Rozhodování ve stylu 'o nás bez nás' patří do minulého století a mívá neblahé důsledky," dodala Haindlová.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň