Hlavní obsah

Nový partner české ligy bude z Číny, k domluvě pomohl i Nedvěd, potvrdil Pelta v Žižkovské věži

Praha
Aktualizováno

Po odchodu společnosti Synot z ligové scény už má první muž českého fotbalu Miroslav Pelta sehnaného jeho nástupce. Jak prozradil v pořadu ČT Otázky Václava Moravce v Žižkovské věži, jedná se o společnost z Číny. Jmenovat zatím nechtěl, jméno by mělo být známo do dvou týdnů. Jednání prý nepřímo pomohl také Pavel Nedvěd, který se stal patronem čínské Superligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Miroslav Pelta

Článek

„Zatím to nelze oznámit, ale máte pravdu, že jsme hodně daleko v jednáních, během týdne nebo dvou bychom mohli oznámit generálního partnera," řekl Moravcovi Pelta a dodal, že se skutečně má jednat o čínskou společnost.

"Čínské firmy mají prostřednictvím pana prezidenta Zemana velkou přízeň k České republice. Dokazuje to i návštěva čínského prezidenta. Zatím to nejde zveřejnit, ale jsme velmi blízko. Během týdne či dvou týdnů bychom to chtěli oznámit, protože už je nejvyšší čas," uvědomuje si šéf českého fotbalu.

Čína zvyšuje investice nejenom v českém fotbale. Společnost CEFC získala Slavii Praha, zároveň je také jedním z největších partnerů reprezentace. K vzájemné spolupráci prý přispěl také Pavel Nedvěd, nový ambasador čínské nejvyšší soutěže.

Synot podporoval český fotbal částkou 60 miliónů korun ročně, podle Pelty by mohl nový investor částku navýšit zhruba o 27 miliónů. "Máme blízko k tomu, že by mistr přímo postupoval do Ligy mistrů a vítěz poháru do Evropské ligy. Proto potřebujeme zvýšit budgety pro kluby, aby mohly udržet své opory, aby ti nadprůměrní hráči neodcházeli do okolních zemí. Proto jsem chtěl, aby došlo k navýšení i od nového generálního sponzora," vysvětlil Pelta.

K odchodu z Jablonce ho přesvědčila Valachová

Pelta ale odpovídal i na dotazy ohledně jeho odchodu z pozice majitele jabloneckého klubu. K prodeji hlavního podílu v jabloneckém klubu jej prý vedlo setkání s ministryní školství Kateřinou Valachovou. „Na té schůzce jsem pochopil pocity okolí," připustil, že souběh jeho stávajících funkcí je veřejností vnímán negativně.

Debata se točila i kolem opilých rozhodčích Marka Pilného a Jiřího Jecha, kteří způsobili v závěrečném ligovém kole skandál. „Postavili jsme se k tomu rázně, poprvé jsme na výkonném výboru někoho vyloučili z našich řad. A další tresty přidala disciplinární komise," poukázal Pelta.

Jinak jsou podle něj čeští rozhodčí na solidní evropské úrovni. „Pavel Královec jede se svým týmem na ME do Francie, což úroveň českých rozhodčích jen dokládá," připomíná strahovský šéf.

Přesto však trvá na prosazení dříve avizovaných změn. Do ligy by chtěl prosadit obsazování profesionálními sudími, připravuje se také zavedení videorozhodčího. Pelta však připustil, že se to nepovede už od prvního kola nadcházejícího ročníku.

Reklama