Hlavní obsah

Šok na Letné! Slavia si podle nového řádu vzala sedm posil ze Sparty

Mezi pražskými "S" to vře. Alespoň na ženské scéně! V rámci nového přestupního řádu, který na domácí neprofesionální fotbalové scéně spustil nebývalé přesuny a mnohými je kritizován, Slavia přetáhla v minulých dnech hned sedm hráček Sparty. Dres mění Eva Bartoňová, Tereza Krejčiříková, Tereza Szewieczková, Lucie Hloupá, Aneta Dědinová, Klára Zelená a Denisa Veselá.

Foto: Profimedia.cz

Eva Bartoňová v dresu Sparty.

Článek

Mistrovská Slavia využila nedávnou změnu přestupního řádu, podle níž je možné získat bez souhlasu druhého klubu hráče, kteří mají zaregistrované pouze poloprofesionální smlouvy. V tomto případě Spartě zaplatí pouze výchovné, ale ne odstupné. Tedy zjevně méně, než kdyby došlo na jednání mezi kluby. Obrana proti tomu v amatérských poměrech prakticky neexistuje. A byť se to třeba někomu nelíbí, je to zcela legální.

"V první řadě je nutné říci, že Slavie udělala to, co mohla. V rovině morální to ale v prostředí ženského fotbalu doposud v pořádku nebylo. Nejen že Slavia přetáhla sedm zmíněných hráček, oslovila jich i víc. To pro ni, myslím, není dobré vysvědčení," řekl manažer ženského týmu Dušan Žovinec pro web Sparty.

Nějaké srdcařství či klubismus u přestoupivších hráček zjevně nehrály roli. Fotbalistky nalákané na podmínky v klubu vlastněném Číňany si s tím, že mohou být okolím poplivány, moc nelámaly hlavu. Na mužské úrovni jsou přechody mezi "S" velmi řídké.

Žovinec: Snížily si své renomé

Podobných příběhů, kdy překvapené kluby zaregistrovaly značné kádrové úbytky, se ovšem v domácím fotbalu v minulých dnech (do 20. června, kdy skončil termín pro volné přestupy) udála spousta.

Jednání hráček Žovince zklamalo. "U některých jsme věděli, že je Slavia oslovila, přesto nám garantovaly, že nepůjdou. Mluvili jsme s nimi, vysvětlovali jim to a ony se v poslední den rozhodly do Slavie odejít. To pro mě bylo obrovské životní zklamání," upozornil Žovinec.

"Byl bych rád, kdyby mi to hráčky řekly do očí. To se ale ani u jedné z nich nestalo. Ano, máme za sebou několik neúspěšných let a změny trenérů, ale pokud právě před tím utekly, jen si snížily své renomé," dodal bývalý trenér sparťanek a ženské reprezentace.

Reklama

Související témata: