Hlavní obsah

Atlético Nacional podruhé vyhrálo Pohár osvoboditelů

Medellín
Aktualizováno

Novým jihoamerickým šampiónem se stali hráči kolumbijského celku Atlético Nacional. Ve středečním odvetném finálovém zápase v Medellínu porazili ekvádorský celek Independiente del Valle 1:0, což jim po předchozí remíze 1:1 stačilo k zisku prestižního Poháru osvoboditelů. Atlético po sedmi letech ukončilo nadvládu argentinských a brazilských týmů.

Foto: Dolores Ochoa, ČTK/AP

Útočník Miguel Borja (s pohárem) zařídil druhé vítězství Atlétika Nacional v Poháru osvoboditelů.

Článek
Fotogalerie

Oba celky se do finále překvapivě probojovaly na úkor favoritů. Atlético Nacional v semifinále vyřadilo brazilské Sao Paulo a Independiente del Valle využilo domácí výhody vysoké nadmořské výšky, aby ve dvou duelech vyřadilo argentinského favorita na prvenství Bocu Juniors.

Po vzájemné remíze 1:1 v ekvádorském Quitu, ležícím 2850 metrů nad mořem, rozhodla odvetný zápas jediná branka Miguela Borjy. Třiadvacetiletý mládežnický reprezentant Kolumbie, který se představí i na olympijském turnaji v Riu de Janeiro, v 9. minutě dorazil míč do sítě po nebezpečné standardní situaci svého týmu, kterou zastavila tyč hostující branky.

Hráči ekvádorského týmu se už na odpověď nezmohli. Atlético Nacional ovládlo Copu Libertadores podruhé v historii, předchozí triumf si ale připsalo už v roce 1989.

Vylepšilo tak bilanci kolumbijských celků v soutěži na celková tři prvenství. Nejvíce titulů (24) v jihoamerické obdobě Ligy mistrů má Argentina (Independiente sedm, Boca Juniors šest).

Finále Poháru osvoboditelů - druhý zápas:
Atlético Nacional (Kol.) - Independiente del Valle (Ekv.) 1:0 (1:0)
Branka: 9. Borja. První zápas 1:1, vyhrálo Atlético.

Reklama