Hlavní obsah

Lavička, Bílek a spol. zahájili tradičním bierfestem pražské soutěže

Stala se z toho vyhledávaná tradice. Pražské fotbalové kluby si v kalendáři pečlivě zaškrtávají datum Slavnostního zahájení pražské sezóny, což je neformální setkání zástupců všech pražských klubů. Na hřišti SK Viktoria Štěrboholy proběhl už šestý ročník.

Foto: Pavel Jiřík ml.

Michal Bílek (vpravo) dekoroval nejlepšího střelce přeboru mladších žáků Petra Müllera z FC Háje JM.

Článek

Nejde tady až tak o fotbal. Hlavní je dobrá zábava, jídlo a pití. To vše má zástupcům klubů a osobnostem z pražského fotbalového života dodat novou energii před sezónou.

„Lidé se mě každý rok ptají, jestli tahle akce zase bude. To znamená, že si našla svoje místo," těší Dušana Svobodu, předsedu Pražského fotbalového svazu.

Právě on před lety s myšlenkou fotbalového „bierfestu" přišel. Premiéra byla v roce 2011 v areálu lhoteckého klubu Tempo Praha, v další sezóně byla hostitelem SK Hostivař. Následně se akce stěhovala do Štěrbohol, kde se usadila na delší dobu.

„Někdy si člověk myslí, že udělá nějakou věc správně, ale ona se nesetká s očekávanou odezvou. U téhle akce to tak není. Je to ideální příležitost potkat se s přáteli z jiných klubů, ale třeba si i vyměnit nějaké informace. Fotbal v Praze tvoří jeden celek, bez úzké spolupráce mezi malými a velkými kluby by se nerozvíjel," říká Svoboda.

Přehlídka známých postav

Na polovině štěrboholského hřiště tak korzovaly známé postavy českého fotbalu, jen namátkou: trenér reprezentace do 21 let Vítězslav Lavička, bývalý kouč národního týmu Michal Bílek, kouč Dukly Jaroslav Šilhavý, její sportovní ředitel Günter Bittengel, bývalí fotbalisté Horst Siegl, Erich Brabec, Tomáš Pešír, Luděk Stracený, Dalibor Slezák, Miroslav Baranek, Tomáš Požár, Jiří Vrba z vedení Slavie, ale také zástupci vedení Sparty, Bohemians, Žižkova či ředitel českých profesionálních soutěží Tomáš Bárta. Za pražský magistrát přišel zastupitel Antonín Lébl, přítomno bylo také kompletní vedení Pražského fotbalového svazu.

Někteří z hostů předstoupili na pódium, ať už s proslovy, nebo při předání cen. Právě tady se vyhlašují nejlepší střelci pražských mládežnických soutěží, ale také cena Fair play Václava Drobného. Napětí klasicky bývá je u velké tomboly, která k této akci patří. Stejně jako frmol u stánku Vinařství Beneš. Letos hrála hudební skupina Party Leaders.

Nezapomnělo se ani na významná jubilea: Sokol Kolovraty slavil 90 let, Meteor pak 120!

Reklama