Hlavní obsah

Vyšetřovatelé dvě hodiny prohledávali Beckenbauerův dům

Vyšetřovatelé ve čtvrtek zhruba dvě hodiny prohledávali dům Franze Beckenbauera v Salcburku. Úřady zahájily trestní stíhání legendárního německého fotbalisty v souvislosti s jeho rolí předsedy organizačního výboru mistrovství světa v roce 2006. Přidělení pořadatelství MS Německu provázela korupční aféra.

Foto: Kim Hong Ji, Reuters

Franz Beckenbauer.

Článek

Švýcarské státní zastupitelství ve čtvrtek informovalo, že chystá celkem osm domovních prohlídek. Podle listu Bild se kromě Beckenbauera jednalo o funkcionáře mezinárodní fotbalové federace FIFA.

"Franz Beckenbauer vyšetřování švýcarských úřadů podporuje od okamžiku, kdy se o něm dozvěděl. Při domovní prohlídce konstruktivně spolupracoval, stejně tak spolupracuje se všemi příslušnými úřady," uvedli právníci mistra světa z roku 1974.

Švýcarské státní zastupitelství ve čtvrtek oznámilo, že už od loňského listopadu vede trestní řízení proti dalším členům Beckenbauerova organizačního výboru. Jsou podezřelí z podvodu, zpronevěry a praní špinavých peněz. Vedle Beckenbauera je vedeno trestní řízení i proti bývalým předsedům německého fotbalového svazu Theu Zwanzigerovi, Wolfgangu Niersbachovi a bývalému generálnímu sekretáři svazu Horstu Schmidtovi.

Beckenbauera už vyšetřovala etická komise FIFA. Sedmdesátiletý Němec však odmítl, že by se dopustil čehokoli nezákonného. Komise vyšetřovala existenci tajného fondu se sumou 6,7 milionu eur, z kterého si Německo údajně koupilo čtyři klíčové hlasy při volbě pořadatele MS 2006. Podezřelé transakce mezi svazem a FIFA dosud Němci nebyli schopni věrohodně vysvětlit.

Reklama

Související témata: