Hlavní obsah

Film o fotbalové jedenáctce Romů se v Ďolíčku promítat nebude, fanoušci Klokanů se postavili proti

Praha

Fanoušci Klokanů pohrozili, vedení Bohemians 1905 jejich nátlaku ustoupilo, takže avizované veřejné promítání filmu FC Roma monitorujícího předsudky vůči Romům v českém fotbale se v Ďolíčku konat nebude. Přitom se mělo konat už v úterý večer a přístup na premiérovou projekci měl být zdarma. „Rozhodli jsme se ustoupit, aby nebyla ohrožena bezpečnost účastníků akce i třeba majetku,“ potvrdil marketinkový a PR manažer Bohemians Svatoslav Baťa.

Trailer k filmu FC RomaVideo: nutprodukce

 
Článek

Na festivalu v Karlových Varech film pojednávající o jedenáctce složené z romských fotbalistů, proti nimž ostatní soupeři z ligy odmítají nastoupit, zaujal kritiku i diváky. V úterním večeru se měla na stadiónu u vršovického Botiče konat veřejná projekce, aby poté snímek z produkce HBO CZSK a nutprodukce putoval do oficiální distribuce v kinech.

Fanoušci chystali nepokoje

„Aktivita, aby bylo promítání filmového snímku na našem stadiónu zrušeno, vzešla od Družstva fanoušků Bohemians, které je akcionářem klubu a sdružuje více než 2200 příznivců Bohemky," vysvětlil pro Sport.cz Svatoslav Baťa, kde se zrodil podnět.

„Představenstvo Družstva fanoušků Bohemians se dozvědělo, že někteří fanoušci, údajně i s podporou radikálních fanoušků jiných klubů, chystají na úterní akci nepokoje s cílem překazit její konání. Na základě toho nám poslalo apel, aby se předešlo krizové situaci," vylíčil sled událostí.

Vedení ligového klubu na apel a hrozby reagovalo tím, že promítání filmu zaměřeného na rasové stereotypy a předsudky vůči romským fotbalistům zrušilo.

„Organizátorům promítání jsme se za způsobené potíže omluvili. Ale šlo nám o bezpečnost zúčastněných i majetku, proto jsme nátlaku ustoupili. A protože podobná reakce je očekávatelná i nadále, neproběhne promítání na stadiónu Bohemians ani v budoucnu," potvrdil Baťa.

Promítat se bude jinde

„Mrzí nás to, i když jsme žádné oficiální zprávy o hrozbách fanoušků nedostali. Rozhodnutí Bohemians 1905 ale rozumíme, bezpečnost návštěvníků je na prvním místě," chápe Filip Kršiak ze společnosti nutprodukce, že vedení Klokanů ustoupilo a stadión producentům filmu pro veřejné promítání neposkytne.

„Není však možné ustupovat lidem, kteří užívají výhrůžky a zastrašování jako formu nesouhlasu s lidmi nebo projekty, vůči kterým se vymezují. Autoři ani spolupracující organizace se nenechají zastrašit," potvrdil Kršiak, že už v tuto chvíli se jedná o novém termínu a novém místě.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články