Hlavní obsah

Brankář KLDR dostal roční trest. Pustil gól, jaký se nevidí. Schválně?

Kuala Lumpur

Kuriozita? Schválnost? Kdo ví. Za málovídaný moment každopádně přišel trest. Fotbalový gólman mládežnické reprezentace KLDR, kterého překonal jeho brankářský kolega z Uzbekistánu, dostal roční distanc. Přijde o mistrovství světa hráčů do 17 let. Brankář a trenér byli potrestáni za znevážení jména fotbalu. Alespoň tak zní oficiální zdůvodnění ze strany Asijské konfederace AFC.

Korejský brankář pustil nevídaný gól. Schválně?

 
Článek

Možná šlo opravdu jen o šílený kiks nezkušeného mladíka, nad situací ze zářijového asijského šampionátu hráčů do 16 let se ale více než zřetelně vznášel stín podezření, že gólman inkasoval schválně. Situaci si můžete prohlédnout na videu.

Kuriózní gól se rozhodně stal internetovým hitem. Míč po výkopu uzbeckého gólmana přeletěl brankáře KLDR. Ten zběsile vyběhl, pak se po míči, který ho přeletěl, dvakrát pokusil skočit. Marně. Jako fotbalová komedie to bylo skvělé.

Ale jak to tak bývá, hned se začalo spekulovat, že podivný gól nepadl jen tak pro nic za nic. Uzbekistán se touto brankou dostal do vedení 1:0 a utkání vyhrál 3:1. Ve čtvrtfinále však jako vítěz skupiny narazil na pozdějšího šampiona Irák, zatímco Severní Korea šla z druhého místa na hůře žebříčkově postavený Omán, který vyřadila po penaltovém rozstřelu. "Vybírala" si snad úmyslnou prohrou ze druhé skupiny, která byla dohrána o den dříve, papírově lehčího soupeře? Vypadá to, že AFC se k této úvaze přiklonila. A sáhla k poměrně drsnému trestu.

Díky pozdější semifinálové účasti postoupili fotbalisté KLDR na rozdíl od Uzbekistánu na světový šampionát do Indie, kde se bude hrát za rok v říjnu. A o účast nepřijdou ani po trestu za diskutabilní utkání s Uzbekistánem.

Na šampionátu se kvůli suspendaci nepředstaví jen "chybující" gólman Čang Pek-ho ani trenér týmu Jong Čong-so. Asijská konfederace navíc rozdala pokuty - brankář musí zaplatit 1000 dolarů, trenér 5000 a národní severokorejská federace 20 tisíc.

Pustil podle vás korejský brankář gól schválně?
Ano
68,3 %
Ne
31,7 %
Celkem hlasovalo 10889 čtenářů.

Reklama