Hlavní obsah

Katastrofa objevila statečného hrdinu. Obránci z trosek letadla zachránil život desetiletý kluk!

Celý fotbalový svět se modlí za oběti letecké katastrofy. Letadlo s hráči brazilského týmu Chapecoense se zřítilo v Kolumbii, kam letěli k finále Jihoamerického poháru. Na palubě bylo 77 cestujících, šest lidí včetně tří hráčů podle oficiálního prohlášení brazilského úřadu pro civilní letectví tragédii přežilo. Nyní jsou v péči lékařů v několika nemocnicích. A jak vyšlo najevo, jeden z nich vděčí za svůj život malému hrdinovi.

Foto: Guillermo Ossa, ČTK/AP

Brazilský obránce Alan Ruschel v intenzívní péči lékařů po hospitaliazci v kolumbijské nemocnici v La Ceja.

Článek
Fotogalerie

Ještě zdaleka nemají vyhráno. Z fotbalového týmu katastrofu přežili brankář a dva obránci. Všichni stále bojují o život. Gólman Jackson Follmann přišel o nohu a možná mu budou muset amputovat i druhou, Alan Ruschel má četné zlomeniny včetně pánve a poraněnou páteř. Druhý bek Neto má zraněnou hlavu a hrudník.

Tragický příběh každopádně zrodil nového hrdinu. Desetiletý kluk byl ve správnou dobu na správném místě. A nebýt jeho duchapřítomnosti, obránce Ruschel by přišel o šanci bojovat o návrat do života a zahynul by hned na místě dopadu jako drtivá většina spoluhráčů.

Záchranáře navedl ke zraněnému

Měl velké štěstí v neštěstí, že se v hornaté oblasti nedaleko kolumbijského Medellínu jako první objevil zmíněný chlapec a statečně navigoval tým záchranářů. Ruschela našli uvězněného v troskách letadla, podařilo se jim ho vyprostit a dopravit do nemocnice.

„Když jsme přišli na místo, chlapec nám ukázal, kde se zraněný nachází," cituje portál sport.es jednoho z obyvatel provincie Antioquia.

Jméno chlapce není známo. Naopak se ví, že důležitou roli při záchraně pasažérů z trosek letadla Avro RJ85 sehrál další z místních lidí Sergio Marulanda, který poskytl i svůj náklaďák.

Čísla jsou přesto hrozivá. Při katastrofě zahynulo 71 lidí.

Reklama