Hlavní obsah

Čecha sběratelská vášeň neopouští, i když v reprezentaci skončil. Šlo o správné rozhodnutí, tvrdí i s odstupem času

S deseti primáty v tuzemském Zlatém míči se stal Petr Čech nedostižným rekordmanem, ale jak se zdá, pouze deset vítězství v novinářské fotbalové anketě mu nepostačí. A nic na tom nemění, že ukončil reprezentační kariéru, která mu v hlasování přinášela pochopitelně plusové body. Výkony podávané v londýnském Arsenalu ho vynesly po úvodní polovině hlasování na první příčku ankety i v tomto ročníku.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Brankář Arsenalu Petr Čech diriguje během zápasu s Manchesterem United své spoluhráče.

Článek

Deset malých replik Zlatého míče a velkou trofej k tomu už ve své sbírce máte, sběratelská vášeň se vás ale drží dál, takže nejspíš vyhrajete i pojedenácté. Alespoň výsledky ankety po podzimu tomu nasvědčují...

Určitě by bylo zajímavé rozšířit sbírku o jedenáctou trofej. Anebo spíše založit sbírku novou, protože předchozí jsem deseti primáty zkompletoval.

A to jste se přitom vzdal v létě reprezentace a ukončil kariéru v národním mužstvu. Překvapilo vás, že i přesto vedete v novinářském hlasování po podzimu tak suverénně?

Samozřejmě že jsem rád, že hlasující novináři ocenili mé výkony v Arsenalu.

Přesto - nemrzí s odstupem času, že jste reprezentační kariéru ukončil? Vždyť byste byl dál určitě brankářskou jedničkou a reprezentace by třeba byla vidině postupu z kvalifikační skupiny také blíž...

Naopak, i s odstupem času jsem přesvědčen, že šlo o správné rozhodnutí. Nejezdím na srazy reprezentace, ubylo dnů na cestách, cítím, že mi nově nastavený rytmus vyhovuje. Za ta léta toho bylo skutečně hodně a já najednou začal zjišťovat, že se všechno nedá dělat na sto procent, jak jsem zvyklý. A protože nedovedu něco šidit a preferovat jednu věc na úkor druhé, musel jsem se rozhodnout.

Jenže národní tým se po odchodu vás i dalších hráčů ocitl v roce nula a v kvalifikaci o účast na ruském šampionátu hledá svou tvář...

Škoda ztracených bodů v domácích zápasech se Severním Irskem a Ázerbájdžánem, protože dvě kvalifikační remízy celý reprezentační podzim zkreslují. Přitom v obou zmiňovaných zápasech zahrál národní tým slušně, vytvořil si i šance, jenže je neproměnil a tím se dostal pod tlak. Proti Norsku ale kluci zabrali, takže kvalifikace je pro ně dál otevřená. Když zvládnou další zápasy, neměli by v baráži chybět.

Sledoval jste výkony svého reprezentačního nástupce Tomáše Vaclíka?

Chytá v pohodě a spolehlivě. V Basileji nastupuje pravidelně, zahrál si Ligu mistrů, pohodu si přinesl i do národního celku. Žádný div - v reprezentaci není žádným nováčkem, protože prošel mládežnickými reprezentacemi a i v áčku nasbíral jako brankářská dvojka potřebné zkušenosti.

Vy jste se soustředil na Arsenal, což svědčí vám a určitě i mužstvu. V tabulce Premier League figurujete na druhé příčce, takže na Emirates Stadium panuje určitě spokojenost...

Aby ne... Daří se nám, sehráli jsme dlouhou sérii zápasů bez porážky, která skončila až v Ligovém poháru, podstatné ovšem je, že se držíme v ligové soutěži.

V ní jste ztratili body jen jedinou prohrou a čtyřmi nerozhodnými výsledky. Mrzí tyto ztráty?

V průběhu sezóny hrajeme spoustu velice těžkých zápasů, takže není možné jen a jen vítězit. Důležité bylo, že jsme zvládli střetnutí, v nichž se nám nevedlo a kdy jsme třeba prohrávali, ale přesto jsme v nich uhráli nakonec remízy nebo výsledek dokonce otočili. V tom je největší rozdíl mezi Arsenalem v této a předchozích sezónách.

Jenže teď přichází klíčové údobí, protože mezi Vánoci a Novým rokem je program všech týmů enormně nakumulovaný a v následujících týdnech se pravidelně rozhoduje, kdo k ligovému titulu nakročí.

Vánoce a vůbec přelom roku je opravdu nabitý a i v této sezóně toto období určitě zamíchá tabulkou. Mužstvo, které ho zvládne a projde jím s nejmenší ztrátou, si upevní postavení a získá oproti ostatním výhodu. I proto chceme a musíme v dosavadních výkonech pokračovat.

Chystá trenér Wenger vzhledem k úspěšnému tažení nějaké posílení či alespoň doplnění hráčského kádru?

Nemyslím, že by se náš kádr nějak měnil. Je silný a hlavně stabilizovaný, všechna místa v sestavě jsou zdvojená, takže není zapotřebí do něho sahat.

Během našlapaného programu, který na vás nyní čeká, nebude čas na vánoční idylu, takže jste si asi musel pospíšit i s nakupováním dárků...

To jsem také udělal, takže dárky pro děti a všechny blízké už mám nakoupené. Jen pro manželku zatím schází, ale to zvládnu.

A co londýnské Vánoce u Čechů? Budou zase s tradičním kaprem?

Tentokrát se bez kapra obejdeme. K salátu se bude podávat řízek nebo nějaká jiná ryba. Ale přání vyslovené pod stromečkem bude stejné, jako v letech předchozích - hlavně zdraví pro všechny nejbližší, protože to ostatní pak přijde.

Reklama