Hlavní obsah

Ztráta Křetínského Sparty zase narostla. Za uplynulý rok vyšplhala k 130 miliónům

Téměř ke sto třiceti miliónům korun se vyšplhala ztráta fotbalové Sparty za uplynulé účetní období od začátku července loňského roku do konce června roku letošního. Vyplynulo to z účetní závěrky zveřejněné na valné hromadě, která se konala v pátek na letenském stadiónu. „Patříme mezi minoritu českých ligových klubů, které výsledky hospodaření za fiskální rok zveřejňují,“ připomněl ředitel komunikace Sparty Ondřej Kasík.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Majitel Sparty Praha Daniel Křetinský zaznamenal na Letné další ztrátu, tentokrát téměř 130 milionů.

Článek

Zmiňovaná ztráta fotbalové Sparty víceméně koresponduje s lety předchozími. Kupříkladu v roce 2013/2014 dosáhla 144 miliónů, rok předtím 190 miliónů, v roce 2011/2012 vyšplhala dokonce až na rekordních 237 miliónů korun.

V předchozím roce už vykazovalo hospodaření klubu výrazné zlepšení, neboť ztráta činila jen 67 miliónů korun. To proto, že Sparta si vedla úspěšně ve vyřazovacích bojích Evropské ligy, neboť postoupila až do čtvrtfinále. Výsledky hospodaření pochopitelně vylepšil prodej Kadeřábka do Hoffenheimu i třeba vyšší příjmy ze vstupného.

V plusu naposledy v sezóně 2004/05

Letošní ztráta je ovšem zase dvojnásob vysoká, neboť činí 129 703 598, 66 Kč. „V tuto chvíli nebudeme výsledky hospodaření komentovat, začátkem příštího roku se však k nim jako vždy vrátíme a zveřejníme podrobnou výroční zprávu. Jde nám o to, aby fotbalová veřejnost byla o hospodaření Sparty detailně informována, takže každoročně oznámíme i to, kolik činily výdaje na provoz klubu, jaký byl příjem ze vstupného, jaká částka šla třeba na realizační tým, provoz stadiónu či jaký obrat plynul z transferů. V tomto směru jsme mezi našimi ligovými kluby skutečně výjimkou," připomínal po valné hromadě Ondřej Kasík.

Letošní zmiňovaný prodělek Sparty byl převeden na účet neuhrazených ztrát minulých let. Hlavní akcionář J&T Credit Investmens Daniela Křetínského navýšila na valné hromadě základní kapitál společnosti o sto padesát miliónů korun, které mají sloužit k oddlužení a zároveň ekonomickému oživení hospodaření společnosti.

Není určitě bez zajímavosti, že za Křetínského éry na Letné skončila fotbalová Sparta jen jednou v plusových číslech. Stalo se tak hned v prvním roce 2004/2005, kdy díky účasti v Lize mistrů a profitu z prodeje hráčů - kupříkladu Kováče za 100 miliónů - byla v zisku 32 miliónů korun.

V dalších letech už ovšem končila ve ztrátě, která od roku 2009 přesáhla už miliardu korun.

Reklama

Související témata: