Hlavní obsah

Baník povede v derby starých gard Máčala

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Už potřinácté se den před koncem roku sejdou bývalí fotbalisté Baníku a Vítkovic k silvestrovskému derby starých gard. Diváci, kteří v pátek 30. prosince odpoledne přijdou na umělou trávu Městského stadiónu ve Vítkovicích, mohou znovu v akci spatřit hvězdy ostravského fotbalu minulých let.

Foto: Pavel Lebeda/chf.cz

Český trenér Milan Máčala.

Článek

Letošní setkání fotbalových legend nabídne minimálně jedno překvapení. Tým Baníku povede 73letý trenér Milan Máčala, jenž se tak na lavičku tohoto klubu vrátí po 26 letech. Úspěšný kouč se na lavičce sejde s Jaroslavem Gürtlerem, s nímž vedl Baník v letech 1986 až 1990. „Snažíme se derby každý rok oživit někým novým, ať to je pro lidi co nejzajímavější. Varianta s Milanem Máčalou, který se po letech vrátil ze zahraničí, se nabízela. Oslovili jsme ho a on byl velmi rád, že jsme si na něj vzpomněli. Těší se a přijede," řekl manažer baníkovské gardy Petr Zajaroš.

Na soupisce Baníku je více jak dvacet bývalých fotbalistů. Účast přislíbili Václav Daněk, Radek Slončík, Ivo Staš, René Bolf, Martin Svědík či Tomáš Galásek. Zvučná jména ale vyšlou na umělou trávu i Vítkovice. Chybět nebudou Vlastimil Stařičný, Jan Baránek, Martin Prohászka nebo Stanislav Dostál. Do branky se znovu postaví policejní ředitel Tomáš Tuhý a po letech snad kopačky nazuje také Lubomír Vlk. „Už přes dva měsíce se připravuju, ale bolí to extrémně. Uvidím, jak se budu cítit. Možná to bude naposledy, tak bych to chtěl zkusit. Pořád mě to na to hřiště táhne. Dva roky jsem určitě nehrál," svěřoval se manažer fotbalové Karviné.

První derby starých gard Baníku a Vítkovic se uskutečnilo na silvestra roku 2004, ale nesešlo dost hráčů, proto se týmy internacionálů promíchaly. Tradice se začala psát o rok později a vyhrály Vítkovice. Baník vyhrál poprvé v derby až po 8 letech. Stará garda Baníku tehdy porazila Vítkovice 8:1. Loni skončilo derby nerozhodně 2:2. Letošní střetnutí začíná v pátek 30. prosince v 15 hodin.

Reklama

Související témata: