Hlavní obsah

Ronaldo neuznává Messiho, ten zase Ronalda aneb Jak se volil fotbalista roku

Ani kouč české reprezentace Karel Jarolím, ani její kapitán Tomáš Sivok přesné pořadí nejlepších fotbalistů a trenérů světa v anketě FIFA netrefili, i když oba se mu přiblížili. Zatímco pro Jarolíma je nejlepším plejerem Lionel Messi, Sivok měl na svém hlasovacím lístku jako jedničku Cristiana Ronalda. A mezi svými kolegy pak pasoval kouč národního týmu do role nejlepšího trenéra Zinédine Zidana, který hned v prvním roce na lavičce Realu Madrid vyhrál s Bílým baletem Ligu mistrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Cristiano Ronaldo dostává cenu FIFA za rok 2016Video: Footage courtesy of FIFA, sntv

 
Článek
Fotogalerie

Gól roku 2016 - Mohd Faiz Subri

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hvězdy přijíždějí do Curychu

Zveřejněné výsledky hlasování jednotlivých reprezentačních trenérů a kapitánů národních mužstev, kteří společně s vybranými novináři o nejlepším fotbalistovi a trenérovi světa v anketě FIFA rozhodovali, jsou hodně zajímavým počtením.

Navzájem  se neuznávají

Třeba pro Cristiana Ronalda, který po prosincovém vítězství v anketě France Footballu převzal v pondělí večer v Curychu i cenu FIFA pro nejlepšího fotbalistu světa, jeho barcelonský konkurent Messi nemá mezi nejlepšími třemi místo.

U Portugalce je totiž světovou jedničkou jeho spoluhráč z Madridu Gareth Bale před Lukou Modričem a Sergiem Ramosem.

Messi si ale počínal úplně stejně a svým hlasováním dal najevo, že Ronalda neuznává. U něho totiž vyhrál Suárez před Neymarem a Iniestou. Prostě, jako malí kluci.

Trenéři jejich reprezentačních celků si ale počínali stejně.

Argentince Edgarda Bauzu nepřesvědčilo, že Ronaldo vyhrál s Realem Ligu mistrů i mistrovství světa klubů a s portugalskou reprezentací premiérově evropský šampionát. Portugalce prostě přehlédl a stanovil své pořadí: 1. Messi, 2. Agüero, 3. Griezmann.

Jeho portugalský kolega Fernando Santos si ale počínal úplně stejně, protože ani pro něho jako by Messi neexistoval. Alespoň o tom svědčí jeho pořadí: 1. Ronaldo, 2. Bale, 3. Griezmann.

Náklonnost jen ke svým

Náklonnost k hráčům své země se ostatně projevila při hlasování dost často. Německý trenér Joachim Löw kupříkladu volil jako světovou jedničku Toniho Kroose, na druhém místě měl Mesuta Özila a na třetím Poláka Roberta Lewandowského.

Gareth Bale je nejlepším fotbalistou světa samo sebou pro kouče Walesu Williamse Ashleyho, trenér Chile Juan Antonio Pizzi uznává jen svého krajana Alexise Sáncheze hrajícího v Arsenalu, protože nikoho jiného na hlasovací lístek neuvedl. U Francouze Didiera Deschampse vyhrál samozřejmě Antoine Griezmann, u Itala Giampiera Ventury zase Gianluigi Buffon, Švéd Jan Andersson volil Zlatana Ibrahimovice.

Jak hlasovali Jarolím a Sivok?

Trenér české reprezentace Karel Jarolím vybral mezi hráči jako světovou jedničku Messiho, druhý u něho skončil Ronaldo a třetí Bale, kapitán Tomáš Sivok pak dal na první místo Ronalda, na druhé Messiho a na třetí Suáreze.

Anketu nakonec vyhrál Ronaldo s 34,54 procenty hlasů, před Messim (26,42) a Griezmannem (7,53).

V hlasování o nejlepšího trenéra zvítězil u Jarolíma Zinedine Zidane před Němcem ve službách Liverpoolu Jürgenem Kloppem a tvůrcem zázraku Leicesteru Italem Claudiem Ranierim, jenž nakonec anketu FIFA vyhrál.

Tomáš Sivok zase volil jako nejlepšího trenéra madridského Atlétika Diega Simeoneho, druhý je v jeho očích Josep Guardiola a třetí Jürgen Klopp.

Ronaldo volil nejlepším trenérem Fernanda Santose, s nímž Portugalci dokráčeli na ME ve Francii ke zlatu, druhý skončil na jeho lístku Zidane a třetí Ranieri.

U Messiho je jedničkou mezi kouči jeho klubový trenér z barcelony Luis Enrigue, za nímž následují Guardiola a Simeone.

Reklama