Hlavní obsah

Hanebná blamáž, hazard se jménem, ostuda! vytočil kouče Kozáka i celé Slovensko výprask od Švédů

Bratislava/Praha

Iluze o svém ligovém výběru si Slováci nedělali, ale blamáž, s níž se budou vracet ze Spojených arabských emirátů, je přesto šokovala. „Je něco strašného prohrát na takovéto úrovni 0:6,“ přiznal po výprasku od Švédů ostatně i trenér slovenských fotbalistů Ján Kozák, který vždy a za všech okolností své svěřence bránil a zastával se jich. V Abu Zabí však byl i on rozčarován na nejvyšší mez. Aby ne, když jeho výběr prohrál nejprve s Ugandou chystající se na africký šampionát 1:3 a v druhém střetnutí schytal dokonce šestibrankový výprask od Švédů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Martin Dúbravka zažil zmar, neboť inkasoval v zápase se Švédy hned šestkrát.

Článek

Slovenská reprezentace nabídku sehrát přípravné zápasy v Emirátech akceptovala, i když kouči Kozákovi bylo předem jasné, že se bude muset obejít nejen bez svých hvězd, ale i bez většiny fotbalistů působících v zahraničí, kteří byli a jsou oporami v kvalifikaci o postup na MS v Rusku. Na Blízký východ odletěl s týmem poskládaným z hráčů z domácí slovenské ligy, které doplnili legionáři z Polska, Norska a české ligy. Že se ale bude vracet s takovou bilancí a podobnou blamáží, to si rozhodně nepřipouštěl.

Sedmnáctiletý Isak rekordmanem

„První poločas ještě snesl jakási taká kritéria, ale hned z první střely na bránu jsme dostali gól a pak jsme sami zahodili penaltu. Ve druhém poločase se mužstvo po inkasování druhého a třetího gólu úplně rozsypalo. To mě zlobí nejvíce, protože to se na této úrovni stát nesmí," mluvil po šestigólové potupě se Švédy na své zvyklosti nebývale ostře trenér Kozák.

Aby ne, když Dúbravkovi dal první gól už po devatenácti minutách sedmnáctiletý Alexander Isak, jemuž bylo ve čtvrtek 17 let a 113 dnů. Stal se tak nejmladším střelcem v historii švédské fotbalové reprezentace, neboť překonal přes sto let starý rekord Erika Dahlströma. Ten figuroval ve statistikách od roku 1912, když skóroval v zápase proti Finům, kdy mu bylo 18 let a jeden den.

„Byla to vysoká škola fotbalu. Švédové hráli organizovaně, na jeden dva doteky, hlavně však s větším srdcem, které nám vysloveně chybělo. Hlavně v druhém poločase, kdy nám scházelo úplně všechno. Vůbec jsme nehráli jako tým," sebekriticky přiznával brankář Martin Dúbravka, který na podzim hájil libereckou bránu.

„Soustředění pro nás bylo velkou školou. Hlavně pro mladé hráče, kteří si zkusili mezinárodní fotbal a mohli se učit, což jim do budoucna pomůže," pokoušel se halit do omluvných slov debakl Filip Hlohovský, který byl neúspěšným exekutorem penalty.

Slováci neměli srdce, duši, prostě nic

Kozák ale na tuto argumentaci nepřistoupil. „Každý musí být koncentrovaný a hrát do posledních sil, a ne se dostat do stavu, v jakém hráči byli. Úplně bez koncentrace a bez duše, což bylo velmi zlé," láteřil po debaklu trenér.

Slovenský tisk svou reprezentaci samo sebou vůbec nešetří. „O výsledek nešlo, ale hanebnou blamáž a hazardem se jménem jsme nechtěli," píše ve svém komentáři kupříkladu Šport. „Prohrát 0:6 je něco strašného!" přidává se Čas. „Slováci s debaklem, Švédové vyhráli 6:0!" konstatuje umírněná Pravda.

„Ano, o výsledek v duelu s Tre kronor nešlo, ale ten přece jen putuje do světa a výrazně devalvuje dobré jméno slovenské reprezentace," připomíná Šport. „Prohrát se dá, dá se prohrát i vysoko, ale aby na konci dvojzápasu, který měl být šancí pro nováčky ukázat se, bylo jedno velké zklamání (a skóre 1:9), tak to je příliš silná káva."

Zajímavé by bylo, jak by si v oblasti počínal český ligový výběr. Ten totiž rovněž dostal nabídku, aby do Arábie v lednu odletěl, ale protože kluby nechtěly hráče uvolnit, musel trenér Jarolím pozvání odmítnout.

Reklama

Související témata: