Hlavní obsah

Chlapi, co vy na to? Dáša vás trumfla, byla zvolena do komise rozhodčích FIFA

Praha
Aktualizováno

Čeští arbitři s píšťalkou si už dávno museli zvyknout, že na ženskou nemají. A teď si to znovu připomínají. Dagmar Damková byla zvolena do komise rozhodčích Mezinárodní fotbalové federace FIFA. Dosud stejnou funkci zastávala v UEFA, kde zůstává. Pro český fotbal jde o historický diplomatický úspěch. Tak vysoko svého rozhodčího ještě nikdy neměl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dagmar Damková se může usmívat.

Článek
Fotogalerie

Slušný úspěch na diplomatickém poli. Dagmar Damková bude v příštích čtyřech letech zasedat v komisi rozhodčích FIFA. Dostala se tam jako vůbec první z České republiky. Posunula tak své maximum, protože i v komisi rozhodčích UEFA působí jako první český zástupce v historii.

„Zpráva mě zastihla na dovolené daleko od našich mrazů a udělala mi obrovskou radost. Vím, že se o tom již spekulovalo, ale já nemám ráda spekulace. Vždy to může být jinak a proto jsem se k ničemu ani nevyjadřovala. Nicméně teď to mám černé na bílém a najdu si chvilku na oslavu, neboť taková událost se opravdu nestává každý den," raduje se Damková v rozhovoru pro fotbal.cz.

„Těm, kteří mi drželi palce a také těm, kteří mi pomohli v diplomatickém boji, moc děkuji a vážím si jejich podpory. Stejně tak jsem ráda, že dvě největší fotbalové instituce světa - FIFA a UEFA - si váží mojí práce a dokáží ji ocenit. Je to pro mě obrovská čest," dodává Damková.

Dvaačtyřicetiletá bývalá ligová rozhodčí se pískání věnuje od svých 21 let. Jako vůbec první žena se probojovala do české nejvyšší soutěže, kde řídila 45 utkání. Dalších 101 zápasů přidala na mezinárodní scéně. V roce 2011 kariéru ukončila kvůli zvolení do komise UEFA.

Od září 2011 do loňského jara vedla i komisi rozhodčích na FAČR, jenže právě kvůli pracovnímu vytížení v mezinárodních organizacích musela skončit.

Reklama

Související témata: