Hlavní obsah

Řím také nepostavili za jeden den, nemá Wenger obavy z fotbalové expanze Číňanů

Londýn/Praha

Ani miliardy, které Číňané sypou do fotbalu, jen aby přilákali do své Superligy nejlepší trenéry a hráče světa, jim nejsou a nebudou nic platné. „Řím také nepostavili za jeden den,“ směje se kouč londýnského Arsenalu Arséne Wenger představě finančních oligarchů z východu, že díky penězům udělají z tamní nejvyšší soutěže nejlepší a nejprestižnější ligu světa. „Vím, o čem mluvím, před jednadvaceti jsem něco podobného zažíval v Japonsku,“ připomínal své trenérské působení v zemi vycházejícího slunce.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Kouč Arsenalu Arséne Wenger

Článek

Akvizice kupované čínskými kluby za desítky milionů liber francouzského kouče ve službách Gunners neznepokojují. Milionové platy, které budou pobírat Oscar, Tévez, Witsel a spol. také nepomohou k tomu, aby Superliga zastínila prestižní evropské ligové soutěže.

„Nemůžete vytvořit skutečnou extraligu přes noc, to vyžaduje roky tvrdé práce a zároveň fotbalovou kulturu, která se za peníze nekoupí a přes noc se nenarodí. V Anglii se profesionální fotbal narodil před 150 lety a pořád je na čem pracovat, co budovat a zlepšovat. I v Číně bude proto trvat roky, než se tam podobná fotbalová kultura narodí," nechal se slyšet Arséne Wenger, o němž se rovněž spekulovalo, že by po konci angažmá na Emirates stadium mohl do Číny odejít a následovat tak třeba Portugalce Villase-Boase, Brazilce Scolariho, Chilana Pellegriniho a spol.

Jenže Wenger působící na lavičce Kanonýrů už přes dvě desetiletí zůstává a zřejmě ještě nějaký čas v Arsenalu zůstane.

„Pochopitelně jsem šťastný, že fotbal tak intenzivně expanduje do další velké země, stejně jako doufám, že brzy se tak stane i v Indii. Počkejme si ale nějaký čas a teprve pak hodnoťme. Za deset let uvidíme, zda si bude Čína stále počínat stále tak, jako v současnosti," upozorňoval Wenger a zmínil se o své zkušenosti z Japonska, kde působil před příchodem do Arsenalu.

„Byl jsem v klubu Nagoya Grampus Eight v roce 1995, kdy se hrála japonská profesionální liga teprve třetím rokem. A vzpomínám dobře na reakce tamních lidí, pro které bylo všechno nové a fotbalové kultuře se učili."

Reklama

Související témata:
  2 : 1 Real Madrid - Bayern 2 : 1 dohráno
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
  Leverkusen - AS Řím dnes 21 : 00
20240509T21 : 00:00+0200
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen
AS Řím
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.