Hlavní obsah

DR Kongo - Ghana 1:2Semifinálovou čtveřici mistrovství Afriky doplnily Ghana a Egypt

Aktualizováno

Bratři Jordan a André Ayewové rozhodli o postupu fotbalistů Ghany do semifinále mistrovství Afriky po výhře 2:1 nad Demokratickou republikou Kongo, za niž se prosadil pouze Paul-José M'Poku. Stříbrný medailista z minulého šampionátu v Rovníkové Guineji se o finále utká s Kamerunem. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Burkina Faso a Egypt, který rozhodl o vítězství 1:0 nad Marokem tři minuty před koncem.

Článek

Konžský tým od začátku Ghanu zatlačil a už v sedmé minutě byl blízko gólu útočník Mbokani, jeho pokus ale skončil na tyči. Stejný hráč, který v této sezoně hostuje z Dynama Kyjev v Hullu, v závěru poločasu prověřil gólmana Razaka.

Do druhého dějství vstoupila Ghana mnohem lépe a hned několikrát přímo ohrozila brankáře Matampiho. Tlak zužitkovala v 63. minutě, když si Jordan Ayew poradil s dvěma obránci a vstřelil svůj první gól na turnaji.

O pět minut později vyrovnal parádní dalekonosnou střelou M'Poku, proti jeho falšovanému pokusu neměl Razak šanci. V 77. minutě ale fauloval Mutambala ve vápně Atsua a nařízenou penaltu proměnil bratr André Ayew.

Tři minuty před koncem Bakambu prověřil Razaka, ghanský gólman byl úspěšný. V nastavení měl šanci ještě na druhé straně Atsu, také Matampi ale vytáhl povedený zákrok. DR Kongo tak nenaváže na předchozí mistrovství Afriky, na němž skončila třetí. Ghana se do semifinále probojovala pošesté v řadě.

Egypt měl po čtvrthodině hry proti Maroku velkou šanci, Trézéguetovu střelu zblízka ale vykryl gólman Munir. V 34. minutě se do první šance dostal také soupeř, závar však gólem neskončil.

Krátce po změně stran jeden z egyptských hráčů nůžkami přihrál Salahovi a jeho tvrdý pokus musel zneškodnit Munir. Pak začalo tlačit Maroko, Bussufův pokus dokonce skončil na břevně, dvě šance měl Búhaddúz.

Čtvrt hodiny před koncem dostal Egypt k dispozici přímý kop, po kterém se před marockou brankou ocitl úplně volný Salah, jeho střelu z voleje však gólman vyrazil na roh. Tři minuty před koncem už se ale Egypťané mohli radovat, když se po rohovém kopu k míči dostal střídající Kahraba a nohejbalovým způsobem zakončil.

Egypt na mistrovství Afriky hraje poprvé od roku 2010, kdy turnaj ovládl. Se sedmi trofejemi je nejúspěšnějším týmem soutěže.

Fotbalové mistrovství Afriky v Gabonu - čtvrtfinále:
Oyem: DR Kongo - Ghana 1:2 (0:0)
Branky: 68. M'Poku - 63. J. Ayew, 78. A. Ayew z pen.
Port Gentil: Egypt - Maroko 1:0 (0:0)
Branka: 87. Kahraba.
Program semifinále:
Středa 1. února - 20:00 (Libreville) Burkina Faso - Egypt
Čtvrtek 2. února - 20:00 (Franceville) Kamerun - Ghana

Reklama