Hlavní obsah

Dočkal po debutu: Číňané se s fotbalem pořád seznamují, hráči i rozhodčí

Peking

První vyslanec českého fotbalu v čínské lize má za sebou očekávaný debut. Záložník Bořek Dočkal nastoupil v základní sestavě Che-nan Ťien-jie a v úvodním utkání nové sezóny byl aktérem bezbrankové remízy s Che-pej CFFC. „Panuje celkem spokojenost. Papírově jsme favorit nebyli, se soupeřem se počítá do první pětky,“ poukazuje v rozhovoru pro Sport Invest. „Sahali jsme po vítězství, šancí jsme si vytvořili víc. Takže z pohledu výsledku i předvedené hry můžeme premiéru hodnotit pozitivně,“ říká český reprezentant.

Foto: Sport.cz

Bořek Dočkal během svojí čínské premiéry.

Článek

Jak vypadala příprava na zápas? Lišila se nějak proti vašim zvyklostem ze Sparty?

Ano, nějaké věci jsou jinak. Třeba jsme neměli žádné video ani rozbor soupeře. Také zápasový den je poskládaný jinak. A nejvíc mě překvapilo, že celý kádr jde na stadión a až tam se dozví, jaká je sestava, kdo jde na lavičku. To je tedy hodně jiné. V Čechách se dělá nominace den předem a v průběhu dopoledne každý ví, na čem je. Tady až bezprostředně před zápasem.

Kopal jste všechny standardky mužstva. Stačili jste v týdnu nějaké nacvičit?

Dělali jsme na nich, protože na poslední chvíli jsem přišel já a také kamerunský útočník Bassogog. Trenér chtěl všechno projít znovu, představit nám standardky i taktiku.

Vnímal jste hvězdy v týmu soupeře - Lavezziho, Hernanese či trenéra Pellegriniho?

Byl jsem na ně zvědavý, protože si je pamatuji z evropských soutěží. Když hrál Lavezzi v Paříži a za Argentinu, byl pro mě rozdílový hráč. Vždy uměl upoutat pozornost. Trochu se mi ovšem zdálo, že už nemá takovou motivaci. Ale možná jde jenom o můj pocit. Čekal jsem, že když mají trenéra, který působil ve velkých soutěžích, bude umět tým takticky připravit. V reálu jsem ovšem takový pocit neměl. Byli jsme vítězství blíž, než si kdokoli myslel.

Často jste anglicky diskutoval s rozhodčím. Rozuměl vám...?

Ano, byl jsem překvapený, že mluvil dobře. Není to v Číně úplně obvyklé a on s tím neměl problém. Byl komunikativní, nešli jsme do nějakých sporů. Angličtiny se vůbec nebál.

Měl jiný metr než rozhodčí v Evropě?

Spíš mi přišlo, že nemá úplně cit pro hru. Což je někdy znát i na čínských hráčích a asi i na rozhodčích. Pořád se s fotbalem nějak seznamují, spoustu věcí se jsou schopní naučit a drilovat, ale pořád jim chybí lehkost, přirozenost a cit pro hru.

A vaše první zkušenosti s diváckou kulisou?

Jsou dobré, což platí pro všechny zápasy, které jsem tady zatím viděl. Na nás přišlo hodně lidí, což je základ. Jejich fandění je trochu jiné, než známe. Takové nárazové. Chvílemi byl klid a najednou to bouřilo, i když nebylo co ke slavení. Pro mě zvláštní...

Reklama

Související témata: