Hlavní obsah

Čech korunován na Pražském hradě již podeváté nejlepším fotbalistou roku

Praha
Aktualizováno

Zraněný, raněný na duši, neboť tažení jeho Arsenalu Ligou mistrů skončilo letos zase velice záhy a s účastí Kanonýrů v příštím ročníku nejprestižnější evropské klubové soutěže to po posledních prohrách v Premier League vypadá všelijak, přesto Petr Čech ke korunovaci na Pražský hrad dorazil. Aby ne, když bylo dopředu jasné, že se králem českého fotbalu stane již podeváté. Tentokrát symbolicky ve Španělském sále, aby si slávu užil se vším všudy.

Fotbalista rokuVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Fotbalista roku

V sobotním ligovém duelu s West Bromwichem se Petr Čech zranil a za stavu 1:1 se musel nechat ještě před přestávkou vystřídat, ale na slavnostním vyhlášení ankety Fotbalista ruku dnes večer v Praze nechyběl.

„Uplynul další rok a mě těší, že jsem se nejen znovu ocitl mezi nominovanými, ale že jsem anketu opět vyhrál. Když se člověk pohybuje osmnáct let v profesionálním fotbale, nemá nikde garanci, že se mu bude po celu tu dobu stále dařit a získá tolik ocenění," přiznával po dekorování Petr Čech, jemuž podle jeho mínění měli nejvíc konkurovat Kadeřábek s Daridou působící v německé bundeslize.

Nejdřív Zlatý míč, večer i koruna

Už odpoledne ve fotbalovém sídle na pražském Strahově předal do Síně slávy Zlatý míč České republiky, trofej, kterou vyhrál už desetkrát a získal ji tudíž do trvalého vlastnictví. Večer pak ve Španělském sále Pražského hradu přebral podeváté fotbalovou korunu, která je určena nejlepšímu českému Fotbalistovi roku.

K deváté korunovaci Čechovi dopomohly výkony v Arsenalu a národním týmu. „Loňský rok byl totiž pro Arsenal velice povedený. Chtěli jsme sice titul, ale nakonec i druhé místo představovalo nejlepší umístění za posledních deset let. Já navíc získal opět Zlaté rukavice za největší počet zápasů s čistým kontem a v Premier League jsem dovršil počet rekordních utkání s vychytanou nulou," liboval si nad sezónou v bráně Kanonýrů.

„Mistrovství Evropy nám sice nevyšlo podle představ, protože jsme chtěli postoupit ze skupiny, ale už samotná účast české reprezentace na šampionátu představovalo obrovský úspěch," je pořád přesvědčen Petr Čech, který dorazil do Prahy navzdory zranění, které utrpěl v sobotním duelu Premier League.

Zatím netuší, jak dlouho bude chybět

„Zatím jsem nestihl lékařské vyšetření, které absolvuji až v úterý v Londýně. Těžko se odhaduje, jak dlouhé léčení si vyžádá, ale nastávající dvoutýdenní reprezentační přestávka by mně měla pomoci k tomu, abych zase až v tolika zápasech nechyběl," věří, že se mezi tyče Arsenalu co nejdřív vrátí.

V anketě, která je vyhlašována od roku 1965, nemá Čech počtem vítězství konkurenta. Z uctivého povzdáli na něho shlíží další brankářská legenda Ivo Viktor, který se v dobách společného Československa stal Fotbalistou roku pětkrát.

Držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy Pavel Nedvěd se stal vítězem domácí ankety čtyřikrát, Tomáš Rosický pak třikrát.

Na druhé místo za Petrem Čechem dosáhl Vladimír Darida, jemuž ke stříbrnému stupínku dopomohly jarní výkony v bundeslize a koneckonců i reprezentaci. Na podzim se totiž zranil a prakticky nehrál. Třetí pak skončil s odstupem dalších 110 bodů Bořek Dočkal, který před nedávnem vyměnil pražskou Spartu za angažmá v čínské lize.

V první desítce figuruje i David Lafata, který dokázal v roce 2014 přerušit Čechovu nadvládu a stát se Fotbalistou roku.

O vítězích jednotlivých anket rozhoduje fotbalová akademie, do níž patří prvoligoví trenéři, kapitáni prvoligových týmů, reprezentanti s minimálně 25 starty v národním týmu, vítězové uplynulých ročníků a zástupci médií a svazu.

Fotbalista roku 2016
1. Petr ČechArsenal525
2. Vladimír DaridaHertha Berlín413
3. Bořek DočkalSparta303
4. Pavel KadeřábekHoffenheim261
5. David LafataSparta145
6. Ladislav KrejčíSparta/Boloňa131
7. Milan ŠkodaSlavia70
8. Roman HubníkPlzeň66
9. Tomáš SivokBursaspor56
10. Jaroslav PlašilBordeaux55
Další pořadí: 11. Vaclík (Basilej) 44, 12. Gebre Selassie (Brémy) 16, 13. Hořava (Plzeň) 12, 14. Schick (Bohemians/Sampdoria Janov) 11, 15. - 16. Brabec (Sparta/Genk) a Koubek (Liberec/Sparta) oba 8, 17. - 19. Barák (Slavia), Krmenčík (Plzeň) a Suchý (Basilej) všichni 7, 20. - 22. Jugas (Zlín), Kopic (Plzeň) a Sýkora (Liberec) všichni 5, 23. Vukadinovič (Zlín) 3, 24. - 25. Kozáčik (Plzeň) a Zmrhal (Slavia), 26. - 30. Hloušek (Legia Varšava), Laštůvka (Dněpropetrovsk/Karviná), Necid (Bursaspor), Novák (Midtjylland) a Tecl (Jablonec) všichni 1 bod.

Během večera došlo i na vyhlášení dalších anket, které Fotbalistu roku doprovázejí. Nejlepším Trenérem roku se stal kouč reprezentační jednadvacítky Vítězslav Lavička, jenž s Lvíčaty vybojoval postup na závěrečný turnaj evropského šampionátu této věkové kategorie v Polsku. Lavička tak vyhrál po deseti letech, neboť Trenérem roku se stal poprvé v roce 2006.

Na příčkách za ním skončil kouč pražské Dukly a Slavie Jaroslav Šilhavý, jenž byl ještě na jaře bez angažmá, ale vydařený podzim v Edenu mu pomohl k tomu, aby nasbíral 188 bodů. Třetí místo obsadil Bohumil Pánik, tvůrce podzimního zlínského zázraku.

Vítěz předchozích pěti ročníků Pavel Vrba se letos propadl na deváté místo, jeho nástupce u české reprezentace Karel Jarolím, jenž na jaře a v úvodu podzimu vedl Mladou Boleslav, skončil pátý.

Trenér roku 2016
1. Vítězslav Lavičkareprezentace ČR do 21 let404
2. Jaroslav ŠilhavýSlavia188
3. Bohumil PánikZlín156
Další pořadí: 4. Pivarník (Bohemians 1905/Plzeň) 135, 5. Jarolím (Mladá Boleslav/reprezentace ČR) 72, 6. Trpišovský (Liberec) 46, 7. Hapal (jednadvacítka SR) 18, 8. Holoubek (Sparta) 16, 9. Vrba (reprezentace ČR/Machačkala) 11, 10. Weber (Karviná) 8, 11. Krejčí (Plzeň/asistent reprezentace ČR) 6, 12. Koubek (Bohemians 1905/asistent reprezentace ČR) 5, 13. Látal (Gliwice) a Kotal (Brno/sedmnáctka ČR) po 4, 15. Pilný (Hradec Králové) a Ščasný (Sparta) po 3, 17. Dovalil (devatenáctka SAE) a Levý (Slovácko) 1 bod.

Talentem roku se stal s obrovským náskokem Patrik Schick, který v létě přestoupil ze Sparty, resp.Bohemians, kde na jaře hostoval, do Sampdorie Janova. Druhé místo obsadil další italský legionář Jakub Jankto z Udinese, třetí skončil Matěj Pulkrab ze Sparty.

Talent roku 2016
1. Patrik SchickBohemians/Sampdoria Janov555
2. Jakub JanktoAscoli/Udinese175
3. Matěj PulkrabSparta95
Další pořadí: 4. Matějů (Plzeň) 62, 5. Mašek (Cambuur/Bohemians 1905) 33, 6. Tomáš Souček (Slavia) 32, 7. Černý (Ajax) 27, 8. Holzer (Sparta) 17, 9. Sadílek (Eindhoven) 16, 10. Barák (Slavia) 14 bodů.

Do Síně slávy českého fotbalu pak byl uveden trenér Dušan Uhrin, který v roce 1996 dovedl fotbalovou reprezentaci k památnému stříbru na evropském šampionátu v Anglii.

Síň slávy
Dušan Uhrin starší                                                                    61
Další pořadí: česká reprezentace z EURO 1996 17, Pavel Srníček 7, Karel Poborský 6, Jan Koller 5 bodů.

Reklama