Hlavní obsah

Slavili jsme jako po mistrovském titulu, vypravuje český zadák patřící AC Milán

Praha

Jen drobné zranění kotníku kazí zatím životní sezónu Stefana Simiče, českého fotbalového obránce ve službách Mouscronu. Až do zimní pauzy nevynechal v belgické lize ani minutu, v průběhu jara po překonání zdravotních patálií přispěl k senzační záchraně. A kromě bojů o Evropskou ligu už má hlavu plnou i červnového mistrovství Evropy jednadvacítek.

Foto: Profimedia.cz

Stefan Simič (vlevo) v souboji s Filipem Mladenovičem ze Standardu Lutych.

Článek

O víkendu jste začali nadstavbovou fázi belgické ligy, kdy se hraje o místa v Evropě. Přitom jste se zachránili až v posledním duelu základní části. Jak jste si užil utkání s Kortrijkem (1:2)?

Systém belgické ligy se mi moc líbí. Všechno bylo otevřené do poslední chvíle. A nadstavbová část je super pro mladé hráče. Všechno z nás spadlo, můžeme být uvolnění. Naší prioritou určitě není Evropská liga. Ale všichni hrajeme o místa na příští sezónu, trenér může bez strachu experimentovat.

Situace Mouscronu se přitom zdála být beznadějná...

Všichni nás odepisovali, nikdo nám nevěřil. Jsme nejmladší tým Belgie. Byli jsme jako Příbram v Česku. Všichni tvrdili, že mámě obě nohy i ruce v druhé lize. Hodně zápasů jsme prohráli dětskými chybami, protože nám chybějí zkušenosti. Ale když bylo potřeba, ukázali jsme charakter. Nejprve jsme těsně porazili ambiciózní Standard Lutych, pak v derby Kortrijk. Však jsme taky slavili, jako kdybychom vyhráli titul.

Byla euforie ze záchrany tak velká?

Nepopsatelná. Pořád jsme byli poslední, měli velikou ztrátu. A v posledním kole jsme se vydrápali k záchraně. Měli jsme večeři s celým vedením, pak jsme vyrazili do klubu. Ale nepil se žádný alkohol, máme v týmu hodně muslimů. V podniku měl ve stejnou chvíli párty boxer Floyd Mayweather. Ale myslím, že nás ani nezaznamenal. Pro něj jsme moc malé rybičky.

Po sezení na lavičce v AC Milán během minulého ročníku jste naskočil do pětadvaceti zápasů z jednatřiceti.

Je to pro mě úplně nové, protože jsem první sezónu ve skutečně dospělém fotbale. Do zimní pauzy jsem  měl stoprocentní minutáž. Ale při soustředění před jarem jsem si poranil kotník a první zápasy nehrál. Na ty klíčové jsem se ale do sestavy vrátil. A teď mě čeká ještě porce dalších devíti.

Štvalo vás hodně, když vaši sérii přerušilo zranění?

Přál jsem si odehrát sezónu nonstop. Myslím, že tělo mám připravené na největší zátěž. Mrzelo mě, když jsem o šanci odehrát všechny duely přišel. Ale záchrana a vidina účasti na mistrovství Evropy byla dostatečnou náplastí.

Stále patříte milánskému AC. Jste s ním ve spojení? Máte jasno o budoucnosti?

Ano. Jsou spokojení s mým vytížením. Belgická liga je kvalitní. Ve srovnání s Itálií se méně hledí na taktiku, zápasy jsou hodně dynamické, plné sprintů, útočných akcí a obránci mají hodně práce. Klidně bych tady zůstal.

Až vám skončí povinnosti v Mouscronu, čeká vás mistrovství Evropy do jednadvaceti let. Máte šampionát už v hlavě?

Myslím na červnové mistrovství hodně. Postup pro mě znamenal největší úspěch kariéry. Jsem přesvědčený, že to bude krásný zážitek a určitě nejsme bez šance na medaili.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň