Hlavní obsah

UEFA zvolila do rady FIFA šéfa německého fotbalu Grindela

Novým zástupcem UEFA ve vedení mezinárodní fotbalové federace FIFA byl zvolen prezident německé asociace Reinhard Grindel. V radě FIFA nahradí svého předchůdce Wolfganga Niersbacha, který musel rezignovat kvůli ročnímu zákazu působení ve fotbale za to, že neupozornil na možnou korupci při volbě pořadatele mistrovství světa pro rok 2006, kterou vyhrálo právě Německo.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Reinhard Grindel (uprostřed) na kongresu v Helsinkách.

Článek

Pětapadesátiletý Grindel byl jediným kandidátem a kongres UEFA mu jednohlasně vyjádřil podporu při veřejné volbě. Ve vedení FIFA bude zasedat dva roky. "Je důležité, že německý fotbal dostal šanci nadále se podílet na sportovně politickém rozhodování FIFA a UEFA," řekl Grindel, který má ve vedení FIFA dalších osm evropských kolegů: z toho tři nové, když čtyřletý mandát dostali Sandor Csyani z Maďarska, Costakis Kutsokumnis z Kypru a Dejan Savičevič z Černé Hory.

Grindel byl rovněž zvolen do výkonného výboru UEFA stejně jako Karl-Erik Nilsson ze Švédska, Ir John Delaney, Ital Michele Uva, Zbigniew Boniek z Polska, David Gill z Anglie, Nizozemec Michael van Praag a Turek Servet Yardimci.

Výkonný výbor se navíc trvale rozšíří o dvě místa, které připadnou zástupcům Asociace evropských fotbalových klubů ECA. Ti už byli v roce 2015 přizváni, nyní jim UEFA dala garanci, že o svá místa v budoucnu ECA nepřijde. Aktuálně ve výboru zasedají předseda ECA Karl-Heinz Rummenigge, který je rovněž šéfem Bayernu Mnichov, a prezident Juventusu Andrea Agnelli.

Zástupci 55 členských asociací si na kongresu v Helsinkách rovněž jednohlasně odhlasovali, že funkcionáři mohou setrvat ve vedení UEFA maximálně ve třech čtyřletých obdobích, a to včetně prezidenta. Dosud žádný limit nebyl. Do výboru UEFA lze rovněž zvolit jen aktivní zástupce jednotlivých členských asociací.

Na kongresu se rozhodlo také o tom, že volby pořadatele finále Ligy mistrů a Evropské ligy se uskuteční prostřednictvím transparentního výběru. "Překvapivě tomu tak v minulosti ne vždy bylo," uvedl prezident UEFA Aleksander Čeferin.

Změny budou zaneseny do stanov UEFA a začnou platit 1. července.

Reklama

Související témata: