Hlavní obsah

Ty jsi opravdu ten Hološko? zaskočil útočníka Djokovič

Sydney/Praha

Zná ho i srbský tenisový fenomén Novak Djokovič, v Česku především fanoušci libereckého Slovanu. Slovenský fotbalový útočník Filip Hološko byl pod Ještědem u prvních dvou titulů, při druhém se sešel s trenérem Vítězslavem Lavičkou. Na svého bývalého kouče teď navazuje v australském FC Sydney, s nímž vyhrál základní část A-League. Jako Lavička v roce 2010.

Foto: Sport.cz

Filip Hološko v Sydney září...

Článek

„Je to skvělá sezóna, po sedmi letech je Sydney mistrem. Oslavy se chystají po závěrečném kole. Ale budou klidné. Dáme si večeři, pivko a poklábosíme. Když jsem vyhrál titul s Besiktasem, to byla jiná divočina," vzpomíná Hološko na osm let starý triumf v dresu tureckého klubu.

Brzy však může se Sydney získat další trofej. Cennější. V následném play off, kterému říkají Grand Final. Týká se nejlepších šesti týmů po základní fázi, první dva jsou nasazeny přímo do semifinále. „Dva tituly, to by byla bomba. To tady dokázal zatím jen tým Víti Lavičky. V klubu má velké jméno, v tréninkovém centru i na stadiónu visí jeho fotky. Jedna je i na stěně cti, hned vedle italské hvězdy Del Piera," říká 33letý Hološko.

Právě Lavička byl tím, kdo mu angažmá v Austrálii vřele doporučil. S nadsázkou lze říct, že mu ho přímo vnutil. „Strašně moc to chválil. Nepřeháněl, pro rodinu je tu skvělý život. Jediným negativem je, že je to daleko," culí se Hološko. Po sezóně mu končí smlouva, trenér Arnold však o nejlepšího střelce celku uplynulého ročníku (10 gólů) stojí. Australská liga má ovšem omezený mzdový rozpočet, každý klub může mít jen pět cizinců. „Rád bych pokračoval, uvidíme," říká muž, který ve slovenské reprezentaci nastřádal 65 startů, na MS v roce 2010 byl u historického postupu do osmifinále.

Sešel se i s Djokovičem

Z Liberce odešel jako 22letý do tureckého Manisasporu, od té doby je v cizině. Tedy třetinu života. Dcery Sofie (8 let) a Claudie (5) prý vládnou lépe angličtinou než slovensky či česky. „Často se mezi sebou baví anglicky, my s manželkou, která je z Moravy, zase česky. Rád bych, abychom to doma nějak sladili," směje se Hološko.

Po letech v zemi horkokrevných Turků našel v Austrálii neskutečný klid. Rád by však zemi poznal víc než jen z paluby letadla nebo autobusu. Párkrát si už výlet také dopřál. Například loni do Melbourne na tenisové Australian Open. A z cesty si odnesl životní zážitek. Setkal se totiž osobně s jedním z nejlepších hráčů posledních let Novakem Djokovičem.

„Ubytoval jsem se náhodou ve stejném hotelu. Když jsem z něj vycházel, všiml jsem si, že v restauraci sedí Djokovič. Řekl jsem si, že na něj počkám a poprosím ho o společnou fotku," popisuje Hološko. Když se Srbovi představil, nevěřil svým uším. „Řekl mi: ‚To jsi opravdu ty, ten Hološko?' Prý mu o mně povídal trenér Marián Vajda, který má rodinu z Piešťan, odkud pocházím," vysvětluje útočník.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.