Hlavní obsah

Po losu ME si hvězda chtěla sehnat pytel na hlavu: Ani Nedvěd neměl šťastnou ruku

Když Pavlína Nováková-Ščasná během losování mistrovství Evropy fotbalistek do 17 let sledovala reakce českého tábora, nejraději by se propadla do země. Jako ambasadorka turnaje a hlavní postava losu chtěla Češkám pomoci, místo toho z osudí vytáhla nejtěžší možné soupeře Německo, Španělsko a Francii. Hned si vzpomněla na to, jak se něco podobného stalo Pavlu Nedvědovi při losu šampionátu jednadvacítek.

Foto: Jan Tauber, FAČR

Pavlína Ščasná (vlevo) asistovala při losu mistrovství Evropy fotbalistek do 17 let.

Článek

"Já do toho šla s tím, že chci holkám pomoc. Ale když jsem hned jako první vytáhla Irsko, které jsem chtěla do naší skupiny, tak jsem si říkala, že je něco špatně," komentovala Ščasná los.

"Když tam začalo padat Německo a Španělsko a viděla jsem, jak se Češi v publiku hroutí, tak jsem si říkala, že si budu muset sehnat pytel na hlavu. Ale pak jsem si řekla, že Pavel Nedvěd před dvěma roky při losu jednadvacítek také neměl zrovna nejšťastnější ruku, přesto kluci postoupili ze skupiny. Tak se to snad holkám povede také," věří.

"Holky by se mohly uvolnit. Nikdo od nich nebude nic čekat, než kdyby byly v té relativně slabší skupině (Irsko, Nizozemsko, Norsko, Anglie). Pokud zvládnou úvodní zápas s Francií, tak se může stát cokoli a věřím, že se holky poperou o postup," dodala.

Ačkoli aktivní kariéru ukončila už v roce 2011, dodnes je nejúspěšnější českou fotbalistkou historie. Nejenže za národní tým dala v 50 zápasech 24 branek, působila i v nejlepších ligách světa. Hrála bundesligu za Bayern Mnichov, ve Švédsku oblékala dres Malmö a dokonce si zkusila americkou soutěž za Philadelphii.

"Ale nikdy se mi nepovedlo být na takové akci, jako je toto mistrovství, takže holkám docela závidím a jsem ráda, že se jí mohu zúčastnit alespoň v roli ambasadorky," prohlásila.

Od dob jejího mládí se prý ženský fotbal v Česku výrazně posunul. "Já mohla reprezentovat až v osmnácti. Teď už jsou i výběry do 13 let. Je mnohem širší základna a kvalita stoupá. Pro lidi je to líbivější a líbivější. Česko má v těchto sedmnáctiletých holkách možná jednu z nejlepších generací, která až doroste a využije zkušenosti z těchto mládežnických úspěchů, může dotáhnout na šampionát i seniorskou reprezentaci. Věřím, že brzy přijde jejich čas," dodala.

Ačkoli je Ščasné teprve 35 let, zdravotní důvody ji už na trávník ve vrcholové úrovni nepustí. Soustředí se tak na výchovu pětileté dcery a dvouletého syna. "To víte, že mám chuť nazout kopačky, ale můj zdravotní stav to nedovolí, takže se teď snažím lásku k fotbalu předávat dětem. Snad se alespoň jedno pomamí," usmívala se dcera fotbalového trenéra Zdeňka Ščasného, který naposledy vedl Spartu.

Původně doufala, že by k fotbalu přivedla i dceru, nyní to ale spíše vypadá na syna. "S dětmi jsem trávila hodně času na tribunách. Nejprve s dcerou v Teplicích, teď syn byl doslova odkojený Spartou, protože jsem ho občas na tribuně i kojila. K fotbalu má blíže syn, i když jsou mu teprve dva roky. Dceru jsem odvedla na fotbalový tréninky, ale to mi řekla, že nechce být fotbalistkou. Letos jsem to zkusila znovu, ale raději chodí na tancování. Úplně se o fotbal nezajímá a já ji nechci do ničeho nutit," dodala pětinásobná nejlepší fotbalistka ČR.

Reklama