Hlavní obsah

USA, Mexiko, Kanada se budou společně ucházet o fotbalové MS

New York
Aktualizováno

Spojené státy americké, Mexiko a Kanada se budou společně ucházet o právo uspořádat v roce 2026 fotbalové mistrovství světa. Záměr podat společnou kandidaturu dnes oznámili zástupci fotbalových federací všech tří zemí.

Foto: fifa.com

Mezinárodní fotbalová federace FIFA - ilustrační foto.

Článek

Na severoamerickém kontinentu se šampionát naposledy konal v roce 1994, kdy byly hostitelem USA. Mexiko pořádalo finálové klání v letech 1970 a 1986. Příští turnaj se uskuteční v roce 2018 v Rusku, dalším pořadatelem bude o čtyři roky později Katar. Země severoamerické a karibské konfederace CONCACAF jsou proto považovány za velkého favorita pro volbu dějiště následujícího šampionátu.

O pořadatelství MS 2026 se bude rozhodovat s největší pravděpodobností v květnu 2020 na kongresu Mezinárodní fotbalové federace (FIFA).

Lídrem kandidatury mají být podle očekávání Američané. V USA by se podle návrhu odehrálo 60 zápasů, Mexiko a Kanada by hostily po deseti utkáních.

Pokud země se svým společným projektem uspějí, uspořádají jako první mistrovství světa v nové, rozšířené podobě. FIFA letos v lednu schválila navýšení počtu účastníků na 48 týmů oproti současným 32. Evropa by měla mít na turnaji 16 zástupců.

Tři země ještě nepořádaly

Představitelé USA, Mexika a Kanady původně uvažovali, že se budou o šampionát ucházet samostatně, nakonec se ale rozhodli využít toho, že FIFA vloni zrušila zákaz společných kandidatur. Naposledy se o pořadatelství dělily v roce 2002 Japonsko a Korejská republika.

Tři země dohromady ještě nikdy fotbalové MS nehostily. Zatím není jasné, zda by reprezentace všech tří pořadatelů měly předem automaticky zajištěný start na finálovém turnaji.

Podle posledního návrhu rozšíření MS, který ještě musí na květnovém zasedání v Bahrajnu schválit výkonný výbor FIFA, by měla mít CONCACAF nově šest přímých účastnických míst. Do kvóty pro příslušný kontinent se má ale započítat i pořadatelská země.

Reklama

Související témata: