Hlavní obsah

Damková a spol. bijí na poplach: Česku chybí sudí! FAČR spouští náborovou kampaň

Praha

Fotbaloví rozhodčí „vymírají", jejich počet se neustále snižuje. Už nyní v některých okresech překročil kritickou hranici. Fotbalová asociace ČR bije na poplach, chystá řadu náborových akcí. „Jsme jedním z největších spolků v republice, máme přes 330 tisíc členů. Z nich je sudích mizivé procento. Spoustu zápasů musejí řídit laici nebo dokonce rodiče. Tím se dostáváme na úplný začátek, kdy se fotbal hrál bez rozhodčích. To nechceme," říká generální sekretář asociace Rudolf Řepka.

Nábor rozhodčích

 
Článek

Jen pro ilustraci: o víkendech se v České republice odehraje 5500 zápasů, FAČR k 12. dubnu eviduje 3700 rozhodčích... „Ideální počet by byl dvojnásobný. Jsme si však vědomi, že udělat z necelých čtyř tisíc rázem osm, je hodně ambiciózní meta," podotkl Řepka na úterním setkání, kde představil náborovou kampaň. Její tváří je herec Ladislav Hampl, který ztvárnil postavu Jarmila v kultovním seriálu Okresní přebor.

První nábor se uskuteční 26. dubna od 17 hodin ve Slaném (zájemci najdou veškeré informace na webu www.fotbal.cz/rozhodčí, kde připraven k vyplnění i jednoduchý elektronický formulář). „Za poslední tři roky klesl počet o 400 sudích, v malých okresech je už situace alarmující. Na několik desítek zápasů jsou tam jen tři sudí. Proto se potřebujeme dostat na vyšší čísla," uvedl Miroslav Tulinger z úseku top soutěží FAČR.

Asociace už dříve rozjela několik programů na práci se začínajícími rozhodčími, v rámci náborů jim teď chce zajistit ještě větší podporu, i v podobě různých bonusů. „Nedávno jsem o tom měla prezentaci na semináři UEFA. Říkala jsem: Co vám to udělá, když jim dáte karty, píšťalu nebo dres. Je to moje priorita, kterou chci prosadit," prohlásila bývalá prvoligová rozhodčí Dagmar Damková, členka komise sudích FIFA a UEFA.

Damková: Stojí za to se obětovat

Za úbytkem arbitrů stojí stejné důvody jako za snižujícím se počtem hráčů. „Představy zájemců jsou jiné než realita. Být rozhodčím je životní styl. Jakmile začnete, trávíte každý víkend na fotbale. A to ne každému vyhovuje. Navíc sudí začínají hodně mladí, teprve si třídí životní priority. Pak se ožení, začnou pracovat a mají jiné zájmy a koníčky," podotkl Tulinger.

„Stojí za to se obětovat, kousnout se. Když se dostanete na vrchol, získáte obrovské množství zkušeností, které vám nikdo nikdy nevezme, spoustu nových přátel, poznáte nová místa. To je třešnička na dortu. Nikdy nebudu litovat, že jsem se stala rozhodčí," dodala Damková.

Reklama