Hlavní obsah

Pokladník si mnul ruce nad přestupovým kaufem, přestože Šimák v premiéře výhru nezajistil

Velkolepá událost! Jan Šimák, který se pyšní dvěma českými tituly, účastí na olympijských hrách či stříbrnou medailí z mistrovství Evropy do jednadvaceti let, naskočil v sobotu v dresu Horního Jiřetína do utkání Ústeckého krajského přeboru proti Žatci. Byť osmatřicetiletý borec v zápase vynikal a domácí i zásluhou hráče se zkušenostmi z bundesligy měli výraznou převahu, slavil tříbodový zisk po výsledku 0:1 Žatec.

Foto: Radek Malina, Právo

Jan Šimák při prvním utkání v dresu Horního Jiřetína.

Článek
Fotogalerie

„Hodně hořká premiéra. Celý zápas jsme měli převahu, pak jsme udělali hloupou chybu," posteskl si po utkání Šimák. O jeho startu se dozvěděli fanoušci z plakátů, na které domácí pořadatelé v týdnu před zápasem dopisovali jméno rodáka z jihu Čech ručně.

A byť v sobotu do zápasu zbývalo třicet minut, kolem hřiště už se scházeli diváci. „Jindy je tady touhle dobou tak patnáct lidí," líčil pokladník, který inkasoval za dospělého 30 korun, důchodci platili dvacet, ženy a děti měly vstup zdarma.

"Jestli nehraje, tak nezaplatím"

„Bude hrát Šimák? Jestli ne, tak vstup neplatím," vyzvídal u vstupu pán, který evidentně dorazil jen kvůli záložníkovi, jenž působil kupříkladu v Hannoveru či Leverkusenu. „Je v základu. A ještě koupíme na deset minut i Rosického," odpovídali pořadatelé s úsměvem.

Jak se blížil začátek zápasu, na malé tribuně a za „klandrem" podél autové čáry se sešlo nakonec téměř tři sta diváků. Standardně přitom na zápasy Horního Jiřetína zavítá sedmdesát až osmdesát fanoušků. Pro klubového pokladníka byl Šimák ternem, stejně jako pro provozovatele stánku s občerstvením, kde šla klobása za čtyřicet korun i pivo či točená malinkova na dračku.

„Trenére, doufáme, že vyhrajete, aby bylo co slavit," dobírali si příznivci Pavla Chaloupku, bývalého reprezentanta a ligového šampióna s Boheminas, jenž Horní Jiřetín vede. „Pořád byste jenom slavili," nenechal se rozhodit dobře naložený Chaloupka.

Na pozici Toulavý Bill

Šimáka postavil do středu zálohy. Ale borec s vytříbenou technikou se pohyboval při ofenzivních výpadech na hodně velkém prostoru. „Já tu pozici nazývám Toulavý Bill. Honza si zkušenostmi dokáže najít balón, spoléháme i na jeho standardní situace. O jeho fotbalových dovednostech vůbec nemá smysl mluvit. Při zápasech venku, až budeme hrát do otevřené obrany, nám pomůže ještě více," říkal později Chaloupka.

Šimák nastoupil s číslem šestnáct a byl u míče velmi často. Zahrával přímé i rohové kopy, zakládal většinu ofenzivních akcí. Jednou se stal obětí nevybíravého zákroku, který však sudí přešel. Horní Jiřetín usilující o záchranu měl převahu, po přestávce se hrálo prakticky jen na polovině Žatce. Gólové vyjádření však bylo nulové.

„Musíš nám taky trochu pomoct, Šimi," pobízeli diváci zkušeného borce. Po hodině hry z úhlu Šimák skutečně krásně zakončil, ale jeho lob stačil brankář na poslední chvíli vyškrábnout. Když pak dostal šanci k exekuci přímého kopu z ideální pozice, vysoko přestřelil a jen se nechápavě chytil za hlavu.

Půl roku nic nedělal

Když pak po ojedinělém výpadu Žatce sudí nařídil pokutový kop, který hosté využili, Šimákova premiéra v dresu Horního Jiřetína končila prohrou. „Od šedesáté minuty jsem šlapal vodu, ale pořád jsem doufal, že třeba z jednoho balónu bych mohl vstřelit gól nebo na něj nahrát," přiznával.

„Půlroku jsem nic nedělal, přes Vánoce jsem ještě přibral pět kilo, takže jsem se cítil špatně. Chybí mi výbušnost. Chodil jsem sice posledních čtrnáct dnů běhat, ale zápasy nic nevynahradí," krčil rameny Šimák. „Až budeme hrát za čtrnáct dnů zase doma, určitě budu lepší a víc běhat," sliboval fanouškům Šimák.

Ještě na jaře minulého roku hrál druhou ligu za České Budějovice a snil o návratu mezi tuzemskou elitu. Pak ale zamířil do rakouského USV Atzenbrugg-Heiligeneich, kde měl hrát celou sezónu regionální soutěž. „Kvůli rodině a časové náročnosti jsem tam skončil," vysvětlil.  „A když mi volal kamarád z dětství Míra Krim, který je v Horním Jiřetíně asistentem, jestli bych jim pomohl se záchranou, neváhal jsem. Věřím, že budu platným hráčem a jaro úspěšně zvládneme," prohlásil Šimák po premiéře v krajském přeboru.

Reklama