Hlavní obsah

Fotbalová asociace odmítá špatné zacházení s dotacemi

Praha

Fotbalová asociace ČR odmítá, že by špatně zacházela s dotačními zdroji z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Peníze jsou podle jejího vyjádření rozdělovány transparentně a jejich využití je důkladně kontrolováno. Kvůli investičním dotacím z ministerstva spustila policie rozsáhlé vyšetřování a zadržela i předsedu FAČR Miroslava Peltu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda FAČR Miroslav Pelta.

Článek

"FAČR deklaruje, že se všemi finančními a dotačními prostředky nakládá maximálně efektivně a zcela transparentně, což dokazují také pravidelné důkladné a kontrolní mechanismy," uvedla FAČR v tiskovém prohlášení.

Výrazné zvýšení dotací do fotbalu, na které upozorňují média, podle FAČR vychází ze změny loterijního zákona. "Důvodem mediálně často zmiňovaného meziročního navýšení dotačního programu V. ze 188 miliónů korun na 384 miliónů korun byla změna loterijního zákona. Na jejím základě jsou finanční zdroje pro sport z loterií odváděny přímo do státního rozpočtu a pro jednotlivé sportovní organizace jsou tak následně rozdělovány přímo z MŠMT," uvádí Fotbalová asociace.

V roce 2016 získala FAČR z loterií 172 miliónů korun. "Faktické meziroční navýšení příjmů z programu V. pro FAČR v roce 2017 je tedy částka 24 miliónů korun," uvedla asociace. Celkem za rok 2017 očekává na dotacích ze všech programů MŠMT 632 miliónů korun. Loni to bylo 374 miliónů.

FAČR uvedla, že dosud obdržela na letošní rok jen peníze z dotačních programů pro podporu reprezentace (68 miliónů) a mládeže (110 miliónů), které lze využít pouze na předem stanovené projekty. Zbylé dotace ze čtyř dalších programů zatím vyplaceny nebyly. A pokud policejní vyšetřování rozdělování dotací pozdrží, mohl by to prý být pro fungování FAČR problém.

"Významně to ztěžuje činnost nejen samotné asociace, ale především 3500 klubů, 76 okresních a 14 krajských fotbalových svazů a osmi regionálních fotbalových akademií," tvrdí asociace.

FAČR loni hospodařila s vyrovnaným rozpočtem 949 miliónů korun, na letošní rok je plánován vyrovnaný rozpočet ve výši 968 miliónů.

Hospodařené FAČR podléhá interním kontrolám revizní a kontrolní komise, ale i kontrolám Nejvyššího kontrolního úřadu, MŠMT, finančního úřadu a externí auditorské společnosti Interexpert Bohemia. Ke kontrole předkládá hospodaření FIFA a UEFA. "Žádná z těchto institucí nikdy nekonstatovala, že by ze strany FAČR došlo ke zneužití dotačních prostředků," uvedla FAČR.

"Revizní a kontrolní komise provádí průběžné kontroly hospodaření FAČR včetně kontrol využití a vyúčtování státních dotací. Výsledky kontrol jsou předkládány ve smyslu stanov FAČR k projednání výkonnému výboru. V průběhu svého funkčního období komise nezjistila žádné informace a skutečnosti, které by nasvědčovaly zneužití dotačních prostředků," uvedl předseda revizní a kontrolní komise Zdeněk Šimek v prohlášení asociace.

Jeho předchůdkyně Markéta Haindlová, která vedla komisi v letech 2010 až 2013, však ve středečním rozhovoru pro rádio Impuls uvedla, že na problémy s dotacemi upozorňovala. "Před čtyřmi roky jsem skončila ve funkci, kdy jsem kontrolovala hospodaření asociace a opakovaně jsme upozorňovala na to, že se mi nelíbí způsob rozdělování dotací do fotbalu. Systém mi nepřišel dobře nastavený a poslední vyúčtování dotací jsem tehdy odmítla i podepsat," řekla Haindlová, která je častým kritikem současného vedení FAČR.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články