Hlavní obsah

Vedení FAČR bude v pondělí řešit krizi kolem dotací a Pelty

V pondělí ráno se mimořádně sejde vedení Fotbalové asociace ČR, aby řešilo současnou krizi po uvalení vazby na předsedu Miroslava Peltu a obvinění asociace v případu možného zneužití dotací z ministerstva školství na sport. Rozhodnout by měla mimo jiné o tom, zda se volební valná hromada uskuteční podle plánu 2. června, nebo bude odložena.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šéf Jablonce a FAČR Miroslav Pelta při finále MOL Cupu s Mladou Boleslaví.

Článek

"Musíme se dohodnout na dalším postupu, seznámit se s situací a očistit se od nařčení. Nejdůležitější je teď zajistit chod FAČR, aby to nepostihlo dotační programy na chod akademií a kluby. Jednat budeme také o valné hromadě. Ve hře je i její přeložení. Právní oddělení připravuje rozbor," řekl pro iDnes.cz první místopředseda FAČR Zdeněk Zlámal, který spolu s druhým místopředsedou Romanem Berbrem nyní asociaci řídí.

Jediným oficiálním kandidátem na předsedu je zatím právě Pelta a není jisté, zda by se za současné situace o post skutečně ucházel. Uzávěrka kandidatur je už v pátek. Kandidát na předsedu musí mít při uzávěrce podporu tří krajských svazů nebo sedmi okresních svazů nebo deseti klubů od první ligy po divize.

Lídr první ligy pražská Slavia navrhuje vytvoření jakési fotbalové "úřednické vlády", která by byla složená z osobností. Ve vedení asociace nechce vršovický klub nikoho, kdo byl v minulosti podezřelý z korupce nebo ovlivňování zápasů či rozhodčích. Tento návrh přednese i na zasedání majitelů ligových klubů.

"Kandidáti by také měli mít čisté lustrační osvědčení. Když používání nesportovních metod ČR tvrdě kritizuje na mezinárodní úrovni, například vůči biatlonu v Rusku, měla by být schopna zamést si před vlastním prahem," uvedla Slavia.

Výbor musí reagovat také na to, že FAČR byla obviněna jako právnická osoba. Stíhána je spolu s Peltou, náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou a bývalým šéfem ministerského odboru Zdeňkem Břízou kvůli zneužití pravomocí úřední osoby, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Asociace jakékoliv provinění odmítá.

Podle zákona lze právnickou osobu potrestat za trestný čin zrušením, zákazem činnosti, nebo zákazem přijímání dotací a subvencí na jeden rok až dvacet let.

Odstřihnutí od dotací by mělo pro český fotbal fatální následky. Loni z MŠMT do fotbalu putovalo 374 milionů korun. Letos FAČR očekává na dotacích 632 miliónů korun. V prohlášení uvedla, že zatím obdržela jen 178 milionů. Zatím není jisté, kdy kvůli nynějšímu vyšetřování dostane zbytek.

Reklama