Hlavní obsah

Udělejte si rychle pořádek, pohrozil generální partner českého fotbalu

Praha
Aktualizováno

Generální partner českého fotbalu Fortuna je znepokojena zapletením FAČR do aféry se zneužíváním dotací a požaduje rychlé prošetření a vysvětlení. Sázková společnost poukazuje, že důvěryhodnost a reputace platí za její zásadní hodnoty. Proto požaduje, aby takový přístup byl i součástí fotbalové kultury napříč všemi jeho úrovněmi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Partneři českého fotbalu i národní reprezentace jsou znepokojeni současnou situací...

Článek

Fortuna se loni v říjnu stala na příštích šest let novým partnerem celého českého fotbalu, včetně reprezentace. Její vstup na domácí scénu ale má mít pokračování - za dva roky se stane i sponzorem nejvyšší domácí soutěže. „Jde o největší kontrakt v historii českého fotbalu," pochlubil se šéf FAČR Miroslav Pelta. „Nejen fotbalu, ale podle mého celého našeho sportu," doplňoval první muž Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

A teď je Pelta ve vazbě v souvislosti s dotačním skandálem a situace v českém fotbale je pár týdnů před volební valnou hromadou FAČR vyhrocená.

"Velmi pozorně sledujeme aktuální kauzu kolem možného zneužívání státních dotací. Jakkoliv v tuto chvíli nejsou k dispozici veškeré informace nutné k ucelenému objektivnímu názoru a ctíme presumpci neviny, jsme celou věcí znepokojeni a apelujeme na to, aby vše bylo prošetřeno a náležitě vysvětleno v co nejkratším možném čase," zdůrazňuje sázková společnost ve svém prohlášení.

Společnost zatím neplánuje žádná konkrétní opatření

Je to samozřejmě vážná hrozba, i když Fortuna poukazuje, že v tuto chvíli neplánuje žádná konkrétní opatření, která by z nastalé situace vycházela. "Nicméně s napětím budeme sledovat, jakým způsobem se s ní FAČR vypořádá na nadcházející valné hromadě. Transparentní financování a řízení fotbalu ve prospěch všech členů asociace, hráčů a fanoušků považujeme za základní principy fungování asociace."

Fortuna vítá aktivity ligových klubů a LFA při hledání vhodných kandidátů na předsedu FAČR. "V čele asociace očekáváme osobnost s manažerskými schopnostmi, která se orientuje ve fotbalovém prostředí, má všeobecné renomé a není zatížena skandály z minulosti," požaduje sázková společnost striktně.

Reklama