Hlavní obsah

FAČR má předložit národní radě pro sport zprávu o financování

Ministryně školství Kateřina Valachová a Národní rada pro sport vyzvaly Fotbalovou asociaci ČR k předložení podrobné zprávy o vnitřním financování. Teprve po prostudování tohoto dokumentu se bude řešit další postup financování fotbalu poté, co FAČR a její předseda Miroslav Pelta byli obviněni ze zneužívání dotací. Asociace se ihned pustila do vypracování analýzy a chce ji předložit zřejmě v úterý 16. května.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek bankovek

Článek

"Vyslechli jsme zástupce fotbalové asociace, kteří podali své vysvětlení aktuální situace. Rada je vyzvala, aby asociace bezodkladně předložila podrobnou zprávu o vnitřním financování," řekla Valachová na dnešní tiskové konferenci po zasedání rady. "Do té doby, než tuto zprávu prozkoumáme, nebudeme postupovat dál v otázce, jak bude FAČR financována," dodala.

Ostatním sportovním svazům by do června měla doputovat záloha ve výši 50 procent loňských dotací, než nově složené komise dotační programy prověří.

"V tuto chvíli podle žádosti Národní rady pro sport začíná asociace vypracovávat finanční analýzu svého vnitřního hospodaření. Tuto analýzu chce předložit MŠMT v termínu kolem úterý 16. května a zároveň k tomu chce předložit právní stanovisko k celé záležitosti," řekl tiskový mluvčí FAČR Michal Jurman.

Ministryně už v úterý naznačila, že vzhledem k tomu, že je FAČR obviněna jako právnická osoba, bude mít problém přijímat dotace. A nebude možné garantovat, že jí finanční prostředky poplynou. Asociace na to reagovala, že by šlo o likvidační rozhodnutí.

"Je to dost velký problém. Nejde o peníze, které by se tady prožraly, když to řeknu lidově. To jsou peníze, které slouží klubům na provoz, nájmy, elektřinu, aby byla zabezpečena činnost klubů na nejnižší úrovni," řekl místopředseda FAČR Zdeněk Zlámal, který dnes asociaci zastupoval na národní radě. "Ze dvou třetin byli členové národní rady pozitivně naladěni na naší stranu a podporují nás. Jsou si vědomi, co by se mohlo stát, kdyby se úplně zastavilo financování asociace. Pro nás by momentálně bylo nejlepší, kdyby bylo zastaveno obvinění vůči FAČR," dodal.

"Jsou tu projekty jako krajské akademie a další. A když do tří až čtyř měsíců nebudeme mít jasný plán financování, tak budeme muset výdaje výrazně omezit a spoustu projektů zrušit, snížit stavy na asociaci a podřídit se tomu, abychom přežili," připustil Zlámal. "Neříkám, že neseženeme prostředky od bank, i profesionální fotbal nám nabídl pomoc, jedná se i s UEFA, ale pokud by to mělo trvat delší dobu, než se to stabilizuje, tak nejsme schopni to udržet v tomto směru," dodal.

FAČR v nedávném prohlášení uvedla, že loni hospodařila s vyrovnaným rozpočtem 949 milionů korun, na letošní rok má plánovaný vyrovnaný rozpočet ve výši 968 milionů. Z toho mělo být 632 miliónů korun právě z dotací ministerstva školství.

Fotbalová asociace je stíhána spolu s Peltou, náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou a bývalým šéfem ministerského odboru Zdeňkem Břízou kvůli zneužití pravomocí úřední osoby, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Asociace jakékoliv provinění odmítá.

Podle informací médií Pelta zneužíval zejména investiční program, když se s Kratochvílovou domlouval, které projekty získají dotace, a tím si upevňoval svou moc. Tento program byl zrušen. O novém bude rozhodovat nová komise. Vyhlášen má být v nejbližší době.

Zrušení programu je komplikací i vzhledem k probíhajícímu mistrovství Evropy fotbalistek do 17 let v západních Čechách. Stadióny v Přešticích a Domažlicích totiž kvůli tomu prošly rekonstrukcí, kterou měl částečně hradit právě zrušený investiční dotační program.

"Nemáme v Česku stadión s kapacitou nad 600 lidí jinde než u profesionálních klubů. Proto jsme se dohodli na rekonstrukci těchto dvou stadiónů. První část byla vyplacena firmám loni, druhá část tam nyní visí. Na jednom je to 15 a na druhém 19 miliónů. Samozřejmě je to problém jak vůči UEFA, tak i jednotám a klubům, kde jsme to postavili. To je část, která by se měla z dotací uvolnit, protože ty firmy kvůli tomu krachují," prohlásil druhý místopředseda FAČR Roman Berbr.

Valachová dnes naznačila, že významné sportovní akce bude řešit co nejrychleji, aby neutrpěla mezinárodní prestiž.

Reklama

Související témata: