Hlavní obsah

Ve své vlasti pomohl k dlouho očekávanému triumfu. Teď Mr. Duracell ohlásil konec kariéry

Rotterdam

V sobotu hattrickem proti Heraclesu (3:1) v nizozemské lize stvrdil titul pro Feyenoord. Po čtyřech dnech ukončil svou bohatou hráčskou kariéru. Fotbalista Dirk Kuijt v šestatřiceti letech pověsil kopačky na hřebík.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Radost po zisku titulu měl Dirk Kuijt obrovskou. Několikrát se zdravil i s fanoušky.

Článek
Fotogalerie

Právě Feyenoord je klubem jeho srdce. Odtud v roce 2006 zamířil na anglické angažmá do Liverpoolu, kde si svou houževnatostí a bojovností vysloužil přezdívku Mr. Duracell, která odkazovala k výrobci baterií. Kuijt měl totiž pořád mnoho sil. Do paměti se vryl i zákrokem, při kterém s vypětím všech sil skluzem zachránil míč mířící do autu tak nešikovně, že se ho zmocnil soupeř a vstřelil branku.

Hattrick v pravou chvíli

Přes turecké Fenerbahce se v předloňské sezóně do vlasti vrátil, aby pomohl Feyenoordu vybojovat vysněnou trofej. A to, co se zprvu zdálo, jak mission impossible, se v sobotu stalo realitou. Celek z Rotterdamu vybojoval triumf v Eredivisie po 19 letech! A právě Kuijt byl jednou z ústředních postav.

V ročníku se prosadil celkem dvanáctkrát. Nejcennější trefy si ale nechal do posledního kola. V duelu proti Almelu Heracles se zachoval jako správný kapitán, když vstřelil tři góly a splnil si cíl, který si po návratu vytyčil.

„Mám za sebou dva fantastické roky v klubu. Vybojovaný titul považuju za absolutní vrchol. Mým snem ho bylo s Feyenoordem vyhrát a nyní se mi splnil," pravil rodák z Katwijku.

Další trofej do své sbírky, která například obsahuje vítězství v turecké lize s Fenerbahce či výhra v anglickém Superpoháru s Liverpoolem, už nepřidá. Na vrcholu se rozhodl skončit. „Během své kariéry jsem při rozhodování následoval vždy své srdce, a to platí i pro tohle rozhodnutí," konstatoval.

Možná bude v klubu pokračovat

V klubu ale s největší pravděpodobností zůstane. Jen se z trávníku přesune do kanceláře, což naznačil technický ředitel Martin van Geel. „Jsme neuvěřitelně vděční za to, co Dirk pro klub udělal. Do šatny a na hřiště přinesl velkou profesionalitu a vášeň pro hru. Budeme potěšeni, když tak zkušeného hráče udržíme i v jiné pozici."

Kuijt zanechal hlubokou stopu i v národním týmu. Za Oranje odehrál 104 střetnutí, ve kterých vstřelil dvacet čtyři gólů. Největším úspěchem je druhé místo na mistrovství světa v roce 2010. Ve finále Nizozemci padli 0:1 po prodloužení se Španělskem. Rozhodující trefu obstaral ve 116. minutě Iniesta.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín