Hlavní obsah

Nejhodnotnějším fotbalovým klubem je Manchester United

Nejhodnotnějším fotbalovým klubem je podle poradenské společnosti KPMG Manchester United. Vítěze Evropské ligy ocenila firma na tři miliardy eur (přes 79 miliard korun). Za ním je finalista a loňský šampion Ligy mistrů Real Madrid (2,9 miliardy eur), jeho soupeři v boji o nejcennější klubovou trofej v Evropě Juventusu patří deváté místo (1,2 miliardy eur). Třetí je Barcelona (2,7).

Foto: Michael Dalder, Reuters

Manchester United - vítěz fotbalové Evropské ligy a nejhodnotnější klub světa.

Článek

KPMG analyzovala u 32 klubů hospodářské výsledky, vysílací práva, popularitu, sportovní potenciál a majetkové propojení se stadiony.

V první desítce pořadí dominují kluby z anglické ligy, mezi které se vedle španělských gigantů dostaly už jen čtvrtý Bayern Mnichov (2,4) a Juventus.

"Co se týče mediálních práv, Premier League pohodlně vede nad ostatními evropskými ligami, i když jiné významné soutěže přišly s dobrými strategiemi jak přitáhnout fanoušky," uvedl autor studie Andrea Sartori.

V žebříčku magazínu Forbes loni v květnu bylo pořadí jiné. Nejhodnotnějším klubem byl Real před Barcelonou a Manchesterem United.

Nejhodnotnější fotbalové kluby podle KPMG (v miliardách eur):
1. Manchester United 3,0
2. Real Madrid 2,9
3. Barcelona 2,7
4. Bayern Mnichov 2,4
5. Manchester City 1,9
6. Arsenal 1,9
7. Chelsea 1,5
8. Liverpool 1,3
9. Juventus 1,2
10. Tottenham 1,0

Reklama

Související témata: