Hlavní obsah

Podívejte se na Bayern. Řídí ho bývalí hráči a vše funguje, upozorňuje Čech před volbou

Praha

Jeho jméno by dalo českému fotbalu nejen renomé a patřičný glanc, ale hlavně by bylo garancí důvěryhodnosti. Byl by prostě ideální volbou. Tedy kdyby chtěl, měl čas a delegáti valné hromady usoudili, že Petra Čecha ze nového předsedu chtějí. „Jenže já čas nemám, protože stále chytám a nějakou dobu chytat ještě budu. Vždyť v Arsenalu mám smlouvu ještě na dva roky. Jedině že by mě vyhodili,“ pousmál se legionář z Ostrovů a rekordman v počtu reprezentačních startů hypotetické otázce, nakolik by ho lákalo vládnout ze Strahova celému českému fotbalu.

Petr Čech. Měli by být v čele českého fotbalu bývalí úspěšní hráči? Video: Sport.cz

 
Článek

Samo sebou, před páteční valnou hromadou, na které bude fotbal volit Peltova nástupce a novou strahovskou generalitu, jde o hypotézu. Tři kandidáti ucházející se o uvolněné předsednické křeslo jsou daní a bude záležet na delegátech, pro koho se rozhodnou a zda se vůbec rozhodnou.

„V panujícím stavu bude ze všeho nejdůležitější, aby se situace co nejdřív vyřešila, všechno zase fungovalo a vrátilo se do normálu. Hlavně nastartované programy na podporu mládeže a malých klubů jsou nesmírně důležité a měly by pokračovat. Jinak by to mohlo mít velké následky," přiznával Petr Čech po návratu z Londýna do Prahy, že situaci v tuzemském fotbale bedlivě sleduje i za La Manchem.

Ani ambasadorem být zatím nechce

I jemu by se pochopitelně zamlouvalo, kdyby se do řízení fotbalu zapojili bývalí hráči a reprezentanti, kteří si na hřišti udělali jméno a získané zkušenosti by mohli přenést do nejvyšších strahovských sfér. Vize, o které se mluví už léta, ale k jejímž naplnění na žádné volební valné hromadě nedochází. Vždyť třeba na páteční valné hromadě se z bývalých úspěšných fotbalistů bude ucházet o zvolení jen Karel Kula kandidující na funkci místopředsedy a člena výkonného výboru za Moravu.

„Přitom, jde o jednu z cest, jak renomé fotbalu a jeho vnímání fanoušky vylepšit. V takovém Bayernu Mnichov jsou ve vedení klubu samí bývalí hráči, pro něž je fotbal na prvním místě. A funguje to, protože Bayern je jedním z nejúspěšnějších klubů na světě," připomíná Čech.

Možná, že i jeho čas v budoucnu přijde. „Chci hrát, jak to jen nejdéle půjde. A až skončím, bude záležet na tom, kde se usadím a kde budu žít, stejně jako na mé rodině a spoustě dalších věcí. Teprve pak bych začal podobné otázky řešit," namítá legionář z Arsenalu, že je předčasné nad podobnými otázkami uvažovat.

„Proto bych třeba nepřijal ani nabídku stát se ambasadorem českého fotbalu. Jaký by to mělo smysl, když bych nemohl do věcí zasahovat, když nemám čas na to, abych třeba třikrát v týdnu přiletěl do Prahy a zúčastnil se jednání? Zvlášť, když jsem zvyklý dělat věci na sto procent a věnovat se jim na plný úvazek," opakoval své životní krédo.

Reklama