Hlavní obsah

Skandál! Rusové si hráli na Afričany, natřeli se černou barvou a kolem krku měli banány

Soči

Ještě se nekoplo do míče a skandál už je tu. A pořádný. Před Konfederačním pohárem, který startuje v Rusku za pár týdnů, se uskutečnil v Soči průvod, kde měli pochodovat i "účastníci" turnaje. Týmy samozřejmě ještě nejsou v Rusku, a tak si pořadatelé pomohli z vlastních zdrojů. Dva zástupce Kamerunu natřeli černou barvou a kolem krku jim dali banány. Světová média vše vnímají jako skandál, v události vidí jasný rasistický podtext.

Foto: Profimedia.cz

Pochod v ruském Soči vyvolal skandál. Banány kolem krku zástupců Kamerunu je vnímán jako rasismus.

Článek

Před turnajem, stejně jako před světovým šampionátem, který se v Rusku uskuteční v roce 2018, panují obavy z chování fanoušků. Na jedné straně hrozí útokem tamní chuligáni, jindy je zase terčem kritiky možný rasismus. A pochod, který se uskutečnil nedlouho před Konfederačním pohárem, tyto obavy zrovna nerozptýlil.

Stačilo se podívat na to, jak se pořadatelé vypořádali se zástupci Kamerunu. V průvodu vynikaly dvě postavy, které si na kůži nanesly černou barvu, aby snad připomínaly Afričany. Černá paruka a afro styl účesu, kolem krku banány, čelenka a také buben, to byly další doplňky. Aby nezůstalo u pochybností, nechyběly ani kamerunské dresy a vlajky. Kamerun v Soči odehraje 25. června svůj zápas proti Německu.

Doslova v šoku byl z celé události Lolade Adewuyi, nigerijský žurnalista, který studuje v Rusku. Uvedl také, že zástupce Mexika pro změnu symbolizovali lidé s kníry a v sombrerech. „Oni prostě nedokážou pochopit, že když se někdo natře černou barvou a pak si vezme kolem krku banány, že to může někoho urazit. Oni to prostě nevidí," rozčiloval se Adewuyi.

Průvod přitom Soči prezentovalo jako oslavu různorodosti kontinentů a otevřenosti Ruska vůči tradičním kulturám z celého světa. „Rusko potřebuje zvláštní pracovní skupinu, která by všechny proškolila před mistrovstvím světa 2018 v oblastech týkajících se diskriminace a rasismu," uvedl už v roce 2014 viceprezident FIFA Jeffrey Webb.

Reklama

Související témata: