Hlavní obsah

Neomluvitelné selhání! hodnotí trenér přehmat kapitána, který havaroval pod vlivem alkoholu

Praha

Těžké ztráty utrpěl výběr české fotbalové reprezentace do jednadvaceti let před pátečním odjezdem na soustředění do rakouského Kaprunu před mistrovstvím Evropy. Trenér Vítězslav Lavička musel oželet kapitána Čermáka, který během minulého víkendu při autonehodě utrpěl zranění žeber, a rovněž další dva záložníky Tetoura a Sáčka.

Foto: Jan Tauber

Vítězslav Lavička, trenér reprezentační jednadvacítky.

Článek

Kvůli nominaci do elitního reprezentačního výběru přitom v kádru nefigurovali už s předstihem záložníci Barák, Souček, Jankto a Schick. „Komplikací je příliš. Ale jsou od toho, aby se řešily," bral situaci smířlivě Lavička, trenér výběru, který na šampionátu v Polsku od 16. do 30. června v základní skupině nastoupí proti Německu, Itálii a Dánsku.

„Zásadním problémem je absence Aleše Čermáka. Šlo o kapitána týmu, jednu z největšího osobností výběru," posteskl si Lavička nad ztrátou záložníka, který během minulého víkendu havaroval za Prahou pod vlivem alkoholu. „Znám Aleše ze společného působení ve Spartě. Šlo o šok pro všechny, včetně mě. Je to neomluvitelné lidské selhání," komentoval Lavička „přešlap" mladého záložníka pražské Sparty.

„Mluvili jsme spolu a velmi dobře si uvědomuje, že udělal chybu, která se neměla stát. V první řadě jde o komplikaci pro jeho kariéru, v druhé pochopitelně pro náš tým směrem k šampionátu," říkal Lavička.

Čermák figuroval v jeho plánech jako klíčová postava. Úkolem přípravného kempu v Rakousku tak bude „Jde o zásah, s nímž jsme nepočítali. Na nadcházejícím soustředění budeme hledat varianty, jak jeho pozici a úkoly ve hře zastoupit," uvedl trenér.

Nejpravděpodobnější alternací na Čermákův post je Antonín Barák, ovšem ani ten ve výpravě mířící na Kaprun nebyl, protože je ve výběru áčka. A navíc i čerstvého šampióna trápí svalové zranění. „Pozici vůdce by měl převzít Michal Trávník, velké zkušenosti má i Michal Lüftner. Klíčové bude sehrát se a vyzkoušet určité herní varianty," plánoval lavička před pobytem v Rakousku, kde český tým zůstane do pátku 9. června.

Lvíčata ještě v pátek večer po ubytování v hotelu St. Florian absolvovala lehký trénink. V sobotu na tým čekají dvě tréninkové jednotky, stejně jako v neděli. V pondělí je pak v Leogangu na programu přípravné utkání s Ázerbájdžánem. Následně v úterý trenér Lavička oznámí konečnou nominaci pro šampionát.

„O kádru máme téměř jasno. Do definitivní uzávěrky mohou kluci ukázat své možnosti. V prvním duelu dostanou šanci hlavně hráči, kteří jsou na hraně nominace," pronesl Lavička s připomenutím, že čtvrteční konfrontace v Zell am See rovněž s Ázerbájdžánem bude generálkou před šampionátem.

Reklama