Hlavní obsah

Pat není tragédie, míní Fousek. K penězům ale nepomůže, varuje Malík

dos, zpSport.cz

Třetí z kandidátů Libor Duba vypadl hned na úvod. Prvním mužem českého fotbalu se tedy podle očekávání měl stát jeden z nich. Jenže valná hromada skončila patem. Předsedou FAČR není ani Petr Fousek, ani Martin Malík. Do mimořádné valné hromady zůstává v čele staré strahovské vedení. „Vítěze nemáme, poraženi jsou všichni,“ komentuje výsledek pátečního hlasování Fousek.

Petr Fousek po Valné hromadě FAČRVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Martin Malík o patové situaci na Valné hromadě FAČR

Neúspěšný kandidát Libor Duba

Volby fotbalového vedení

Miroslav Jansta na Valné hromadě FAČR

Roman Berbr přichází na Valnou hromadu FAČR

Berbrem řízená česká komora byla výrazně pro Malíka, moravská zase pro Fouska.

Morava při jednání emisarů za zavřenými dveřmi před třetím kolem navrhla podporu Malíka za odstoupení všemocného místopředsedy Romana Berbra. Češi odmítli, a tak je dál předsedou ve vazbě dlící Miroslav Pelta...

„Výsledek není optimální, protože z celé řady důvodů by bylo lepší mít předsedu. Pat ale nepovažuji za tragédii, protože ukazuje na některé handicapy, se kterými se český fotbal za krátkou dobu úplně nevyrovnal," říká Petr Fousek.

„Signál, který fotbal vyslal, není moc dobrý. Nedosáhli jsme výsledku, který si všichni přáli," hodnotí Martin Malík.

V roce 2005 se volilo třikrát

V podobné situaci byl fotbal již před dvanácti lety. „V roce 2005 předsedu nezvolily hned dvě valné hromady. Jde o daň za systém, ale nekritizuji dvoukomorovost," poukazuje Fousek. Tehdy byl generálním sekretářem FAČR a Pavel Mokrý se stal předsedou až na třetí valné hromadě.

Malík nezapře obchodníka. „Komerční partneři čekali, že z valné hromady vzejde předseda, totéž očekávala i UEFA. Přislíbila finanční prostředky na dobu, než obdržíme případné dotace ze strany ministerstva školství. Pomoc ovšem podmínila UEFA zvolením nového vedení. Teď se bude muset jednat znovu," zdůrazňuje šéf STES, marketingové firmy FAČR.

Ani jeden z nich zatím neřekl, zda půjde i do příští volby. „Teď nelze odpovědět. Celý kandidátský proces bude muset proběhnout znovu," připomíná Fousek.

„Neumím teď odpovědět, je to moc čerstvé. Musím si udělat analýzu," shoduje se s konkurentem Malík.

Reklama

Související témata: