Hlavní obsah

Umím si představit, že se Pelta vrátí z vazby a bude kandidovat. Já kandidovat budu, potvrdil Berbr

Praha

Moc nad českým fotbalem mu v rukou zůstala. Přesně v duchu věty, kterou místopředseda Fotbalové asociace ČR vyřkl hned po zatčení předsedy Miroslava Pelty obviněného z machinací při dotačním řízení pro sport. „Zlámal bude vládnout fotbalu navenek, já uvnitř,“ glosoval asociační místopředseda Roman Berbr panující stav dávno před valnou hromadou a podobně může mluvit i nyní, kdy nový předseda zvolen nebyl. Mezi Malíkem a Fouskem se nerozhodlo a moc tudíž zůstala v Berbrových rukou.

Současné vedení FAČR k patu na Valné hromaděVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Martin Malík o patové situaci na Valné hromadě FAČR

Neúspěšný kandidát Libor Duba

Volby fotbalového vedení

Miroslav Jansta na Valné hromadě FAČR

Roman Berbr přichází na Valnou hromadu FAČR

Hřeje vás pocit vítězství? Svého favorita Martina Malíka jste sice do předsednického křesla neprotlačil, ale fotbalu budete v příštích týdnech a měsících vládnout dál, když asociační šéf Pelta sedí ve vazbě a nový předseda zvolen nebyl.

Úplně mě to netěší. Chtěl jsem si víc odpočinout, protože mám tři firmy a každý den trávím na Strahově. Nějaký čas ale vydržím.

Chtěl jste si víc odpočinout? Znamená to, že jste pomýšlel na odchod?

Aby se situace uklidnila, měl jsem v plánu se stáhnout. Chtěl jsem oznámit, že po celé funkční období nezůstanu a svůj mandát zkrátím. Tedy, pokud by byl zvolen předseda.

Po patových volbách, kdy jste svého nedosáhl a Malík se předsedou nestal, to už v plánu nemáte?

Některé invektivy mě spíše nastartovaly.

Takže na příští mimořádné volební valné hromadě bude kandidovat na místopředsedu a člena výkonného výboru zase?

Teď ve mně nepřevažuje pocit, že bych chtěl odpočívat.

Z toho je patrné, že nemáte pocit, že byste na valné hromadě prohrál.

Výsledek valné hromady za porážku nepovažuji.

Možná jste mohl mít navrch, kdybyste nenachystali léčku s členstvím ve FAČR a zaplacenými příspěvky, ve kterém uvízlo osmnáct prvo a druholigových klubů včetně Slavie.

Nebyl to můj výmysl, toto rozhodnutí vycházelo ze stanov. Já se o všem dozvěděl až za předsednickým stolem.

Tím, že jste nepřipustili, aby delegáti zastupující Olomouc a Ostravu měli právo hlasovat, jste nejspíše dopomohli tomu, aby se fotbalová Morava semkla a ještě víc sjednotila a postavila se proti vašemu kandidátovi.

Nevím. Něco se tam ale odehrálo.

Moravští delegáti vám údajně nabídli, že pokud odstoupíte a nebudete kandidovat, dají své hlasy vašemu kandidátovi. Ani o tom nic nevíte?

Dozvěděl jsem se to, ale pro českou stranu byl podobný požadavek absolutně neakceptovatelný. My také nepožadovali, aby někdo z moravských kandidátů odstoupil a nekandidoval.

Váš kandidát Malík zvolený nebyl, i když mu v posledním kole chybělo jen sedm hlasů. Budete na tu příští volební hromadu hledat nového kandidáta?

Nebudeme, protože více jak sto hlasů pro Malíka je famózní číslo, které ukazuje, jak je česká strana silná. Záležet ale bude samozřejmě na něm a jeho rozhodnutí.

Pokud by kandidoval zase, bude nutné jednat a dospět k dohodě, aby byl zvolen.

Rád se sejdu i s Ligovou fotbalovou asociací a budu s ní jednat o fotbalové budoucnosti.

I se slávistickým šéfem Tvrdíkem, který se vůči vám ostře vyhranil?

Neznám ho, nejednal jsem s ním a nebudu se k němu proto vyjadřovat. Naopak se k němu budu chovat slušně.

Budete ochoten jednat i s fotbalovou Moravou, abyste dospěli ke koncensu o příštích volbách předsedy?

Těžký dotaz v tento moment.

A co když bude LFA, se kterou jste ochotný jednat, požadovat, abyste příště nekandidoval, protože jedině pak bude dohoda možná?

Jsem ochoten usednout ke stolu s každým, kdo mě neuráží. A když to bude mít pro českou stranu logiku, jsem schopen všeho.

Váš moravský kolega ve funkci místopředsedy Zlámal by chtěl novou valnou hromadu svolat co nejdříve, třeba už v říjnu či listopadu. Vy také?

Já takový názor nemám.

To proto, že je potřeba čas, aby se třeba stále panující předseda Pelta dočkal propuštění z vazby a mohl znovu kandidovat v případě, že obvinění proti němu bude stáhnuto? Váš moravský kolega ve funkci místopředsedy Zlámal prohlásil, že si po páteční valné hromadě už dovede představit úplně všechno.

Já si to také dovedu představit, ale není to podle mého reálné.

Pelta se ale vzdal kandidatury přece proto, aby to usnadnilo a urychlilo jeho propuštění z vazby...

K Peltovi se vyjadřovat nemůžeme ani nebudeme. Od toho je jeho právník.

Jenže Pelta, to byla záruka přílivu peněz. A ty fotbalové asociace nemá a hrozí, že úplně vykrvácí.

Okresy a kraje přežijí, protože na příští půl rok peníze ještě máme. Fotbal bude pokračovat. Jde ale o to, aby byly finance na projekty, které děláme pro děti. o ,živé´ peníze pro trenéry a zaměstnance kteří se starají o servis pro děcka. Bylo by tristní zavřít třeba fotbalové akademie proto, že na ně nebudeme mít.

Ale kde budete brát, když dotace od ministerstva na činnost svazu stále nemáte a půjčka dvou miliónu eur od UEFA je po patové volbě předsedy také na vodě?

To je opravdu značný problém. Den před valnou hromadou jsme mluvili s předsedou UEFA Čeferinem a jeho požadavek zněl jednoznačně. Zvolte předsedu a dva milióny eur dostanete. My ho ale nezvolili, takže o půjčce budeme muset jednat znovu.

A nezvolíte ho dřív než za pár měsíců...

Předsedu máme, výkonný výbor ve stejném složení také pokračuje. Nechme si nějaký čas a uvidíme, co s tím uděláme. Já pracuji především s fakty. A ten fakt říká, že se stalo, co se stalo. Něco podobného se neudálo jen u nás. V Itálii volili předsedu také dvakrát či třikrát.

Reklama

Související témata: