Hlavní obsah

Baník vyhrál nad Barcelonou a splnil Nohavicovi přání. Snad bude rád, usmíval se Jankulovski

Čestmír FolkSport.czPrávo

Přání písničkáře Jaromíra Nohavici, který si v jednom ze svých hitů pobrukuje, že by chtěl vidět, jak Baník poráží Barcelonu, mu ostravští fotbalisté splnili. Na turnaji starých gard v malé kopané v Brně zdolali ve skupině španělský velkoklub 3:2. „Hned po zápase jsme si na něj vzpomněli. Dělali jsme si legraci, že se konečně dočkal. Snad bude rád," usmíval se bývalý reprezentant Marek Jankulovski, který se v ostravském dresu zúčastnil turnaje v Brně.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Hráči FC Barcelona pokřtili šampaňským brněnský trávník při turnaji starých gard. Na akci prohráli s Baníkem Ostrava.

Článek

Pozvání na turnaj hráčů nad 35 let přijalo kromě Barcelony a bratislavského Slovanu i osm českých klubů. Na hřišti pětitisícové arény, která vyrostla v místě někdejšího legendárního stadiónu za Lužánkami, byli k vidění vedle Frédérica Déhu či Andoniho Goikoetxeai mj. i Kuka, Ujfaluši, Blažek, Galásek nebo Jarošík.

„Byl to super turnaj. Nešlo ani tak o výsledky, jako spíš o to, že se každý z nás mohl potkat s kluky, které strašně dlouho neviděl. Já jsem si třeba nejvíc popovídal s Michalem Kolomazníkem a Martinem Zbončákem, s nimiž jsem před lety vojákoval ve Znojmě," prozradil Jankulovski.

Ve finále Ligy mistrů fandil Juventusu

Příležitost k tomu měli i během společného sledování finále Ligy mistrů, z jehož průběhu někdejší levý obránce či záložník příliš nadšený nebyl. „Víc než Realu jsem přál triumf Juventusu, který neuspěl v rozhodujícím duelu už potřetí. Myslel jsem přitom na Pavla Nedvěda, brankáře Buffona, jemuž tato trofej ve sbírce pořád chybí, i kouče Allegriho, pod nímž jsem v minulosti hrával. Ale madridský tým byl lepší," uznal čtyřicetiletý Jankulovski, jemuž se povedlo Ligu mistrů v roce 2007 s AC Milán vyhrát.

V sobotu večer bude pro změnu u televize držet palce svým nástupcům v českém národním týmu, které čeká klíčové střetnutí kvalifikace o účast na MS v Norsku. „Jsem přesvědčený, že kluci mají na to, aby skončili ve skupině druzí a zabojovali o postup do Ruska v baráži. K tomu ovšem potřebují v Oslu bezpodmínečně zvítězit," má jasno.

Fotbalovou politiku dělat nechce

Jinak ovšem Jankulovski z dění v českém fotbale poslední dobou příliš dobré pocity nemá. „Z té kauzy ohledně rozdělování dotací jsem docela smutný. Považuju to za černou kaňku. A nedávná valná hromada taky vlastně nijak nedopadla. Snad se poměry ve fotbale brzy zlepší," věří.

Sám se ale do žádné svazové funkce zapojit nehodlá. „Sice jsem podobné výzvy zaregistroval, ale není to moje parketa. Politiku dělat nechci. Svoje místo vidím do budoucna ve fotbale spíš mnohem blíž hřišti," tvrdí.

Snad bude hrát Baník v lize důstojnou roli, přeje si

Radost mu dělá aspoň jeho Baník, který se po roce vrátil do elitní domácí soutěže. „Byly to nervy, Opava nám až do konce dýchala na záda. Jsem samozřejmě pořád velkým fanouškem Baníku a snažím se klubu i trochu pomáhat. Po letech je v Ostravě konečně majitel, který ví, co chce, a tak snad budeme hrát v lize důstojnou roli," doufá Jankulovski.

Reklama

Související témata: