Hlavní obsah

Pelta poslal z vazby rezignaci, funkce předsedy se po nezdařené volbě svého nástupce vzdal

Aktualizováno

Vláda nad českým fotbalem spadla definitivně do rukou místopředsedů Romana Berbra a Zdeňka Zlámala. Už mu sice kralovali a na páteční valné hromadě si mandát prodloužili, neboť nový šéf asociace zvolen nebyl, teď však mají puvoár stvrzený. Do dnešního dne stále ještě oficiální předseda Miroslav Pelta totiž v brněnské vazební nemocnici na svou funkci rezignoval, což potvrdil jak FAČR, tak Peltův právní zástupce Bronislav Šerák.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Justiční stráž a policie přivádí Miroslava Peltu k soudu, který rozhodl o jeho vzetí do vazby.

Článek

Ještě v pozdním pátečním večeru po nepovedené volbě nového předsedy dobře naladěný Roman Berbr v pražském hotelu Clarion žertoval.

Předsedu máme, žertoval Berbr

„Předsedu jsme sice nezvolili, ale předsedu přece máme," narážel na Miroslava Peltu čelícího obvinění z podvodů s dotacemi pro sport.

Tím, že se přes všechny apely slovenské vyslankyně UEFA Evy Pasquierové, aby delegáti konali a předsedu za každou cenu zvolili, nedostal do předsednického křesla ani Martin Malík, ani Petr Fousek, byl předsednický mandát prodloužen Peltovi.

I když je dál ve vazbě.

Vládnout mohl až do mimořádné valné hromady, která se sejde nejspíše až na konci roku a kde se bude pokus o zvolení jeho nástupce opakovat.

Jenže od dnešního dne už ale jablonecký boss předsedou není, neboť na funkci oficiálně rezignoval.

„Valná hromada jeho nástupce nezvolila, jak pan Pelta očekával, proto se nyní rozhodl pro rezignaci," potvrdil Bronislav Šerák, Peltův právní zástupce. „Rezignaci se rozhodl podat i přesto, že se cítí dál nevinný," připomněl.

„Na strahovský sekretariát FAČR byla skutečně doručena rezignace pana Miroslava Pelty na post předsedy, a to z rukou jeho právního zástupce Bronislava Šeráka," potvrdil ředitel komunikace a IT Michal Jurman.

"Funkce měla Miroslavu Peltovi automaticky zaniknout zvolením nového předsedy na páteční valné hromadě. To se ale nestalo, a tak zmíněnou rezignaci pana Pelty bere nyní FAČR před důležitými jednání se sponzory a partnery za logický krok, který také plně respektuje," vysvětluje asociace v oficiálním prohlášení. „Do mimořádné valné hromady tak fotbalovou asociaci vedou i nadále oba její místopředsedové Zdeněk Zlámal a Roman Berbr, sekretariát řídí generální sekretář Rudolf Řepka."

Nejdřív kadidatura, teď rezignace

Pelta už ve vazbě jeden vstřícný krok směrem k fotbalu udělal. Před valnou hromadou stáhl kandidaturu na předsednickou funkci, o kterou se mínil znovu ucházet.

Navíc podali on, stejně jako bývalá náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová k pražskému městskému soudu stížnost na vzetí do vazby.

„Skutečně jsme ji podali, ale neznám termín, kdy soud rozhodne," nechal se slyšet Šerák.

V kuloárech se přesto spekulovalo o tom, že by k propuštění mohlo dojít už před valnou hromadou, na které by se mohl Pelta objevit. Nic takového se ovšem nestalo, Pelta, stejně jako Kratochvílová jsou dál ve vazbě.

Soud je tam počátkem května poslal kvůli obavám, že ... „budou ovlivňovat svědky nebo opakovat trestnou činnost."

Nyní tedy následoval krok další - rezignace na předsednickou funkci.

Reklama

Související témata: