Hlavní obsah

Dvě varování a pak konec zápasu! I to hrozí na Poháru FIFA při projevech rasismu

Moskva/Praha

Nóvum v boji proti rasismu a diskriminaci, které FIFA ještě nikdy na svých velkých turnajích neuplatnila a jež bude mít premiéru na Poháru FIFA začínajícím v sobotu v Rusku. Rozhodčí dostanou do rukou oprávnění, aby v případě podobných situací zápas přerušili a dokonce i předčasně ukončili. „Jde o průlomovou změnu v boji proti diskriminačnímu chování a jednání,“ připomněl prezident FIFA Gianni Infantino.

Foto: Twitter

Robert Lewandowski a Pierre Aubameyang snědli na podporu gesta Daniho Alvese protestujícího proti projevům rasismu banán.

Článek

Na ruských fotbalových stadiónech se projevy rasismu opakují velice často. Padají tresty a pokuty, ovšem nic nepomáhá. Při nadcházejícím  Poháru FIFA i za rok při světovém šampionátu hrozí, že průvodním jevem budou právě výlevy rasismu. Proto přišla FIFA s plánem, jak se s diskriminací a rasismem vypořádat.

„Zavádíme třístupňový postup, jak na diskriminační incidenty reagovat. Zároveň nasadíme na všechny zápasy antidiskriminační pozorovatele, kteří jsou speciálně vyškolení organizací FARE mající s bojem proti rasismu letité zkušenosti. Ti budou sledovat chování diváků před utkáním i v jeho průběhu, a pokud dojde k nějakým incidentům, předají své poznatky disciplinární komisi FIFA. Ta pak bude konat," oznámila FIFA před začátkem turnaje.

Zvláštní moc dostanou do rukou i rozhodčí. V případě diskriminačních a rasistických výlevů v hledišti mohou zastavit zápas a prostřednictvím pořadatele vyslat apel k fanouškům. Pokud by to nepomohlo, mohou utkání přerušit. A jestliže se i tyto dva kroky minou účinkem, mohou dokonce střetnutí předčasně ukončit.

„Je to velká zodpovědnost a velká úloha, ale jsme potěšeni, že právě Rusko se stane první hostitelskou zemí Poháru FIFA a mistrovství světa, kde budou tato opatření realizována. Naším cílem je zlepšit světový fotbal, takže jsem přesvědčen, že oba turnaje proběhnou v atmosféře naší tradiční ruské pohostinnosti a k podobným incidentům na našich stadiónech nedojde," reagoval vicepremiér ruské vlády a šéf organizačního výboru fotbalového MS 2018 Vitalij Mutko.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články