Hlavní obsah

Amatérští agenti jsou největší zlo, blbnou klukům hlavu, bouří se z kempu ČAFH Rodinger

Neprchejte do nižších soutěží v cizině, hrát v Česku se vyplatí. Pomůžeme vám najít klub. S tímhle návrhem přišel na startu kempu České asociace fotbalových hráčů pro fotbalisty bez angažmá Dominik Rodinger, sportovní manažer ČAFH. „Největší zlo jsou v tomhle směru amatérští agenti, kteří by nejradši všechny hráče přestěhovali do nejnižších soutěží Rakouska či Německa. Za sebe říkám ne," vyhlásil funkcionář.

Foto: ČAFH

Fotbalisté bez angažmá mají možnost trénovat během léta na kempu ČAFH. Zahrají si i řadu přípravných zápasů, nastoupí i na turnaji FIFPro.

Článek

Rozhodně to nemá znamenat nějaký konflikt s hráčskými agenty, Rodinger zdůrazňuje, že má řada z nich o kemp zájem a hráče posouvá správným směrem. „Najdou se takoví, kteří i své hráče dávají do kempu, což je správně, protože jim nebrání trénovat s týmem," myslí si bývalý gólman.

Sám si během kariéry vyzkoušel angažmá v cizině a tvrdí, že by šanci získat fotbalisty bez angažmá měly mít nejdříve české kluby. „Až poté mají kluky prodávat někam do nižších zahraničních soutěží. Za chvilku tady nebudeme mít hráče, protože těm klukům blbnou hlavu s penězi," zlobí se.

Řada hráčů totiž slyší na to, že si fotbalem vydělá nějaké to euro. „Dřív v těchto soutěžích nastupovali starší hráči a teď bychom tam tahali 18leté kluky? Nesmysl. Toto musíme zastavit," přesvědčuje.

A nejspíš i proto běží v Kunicích u Prahy kemp ČAFH. Zájemci o účast na akci, která se stává každoroční tradicí. „Hráči se pořád mohou hlásit. Stává se, že kluci najdou angažmá a šanci dostanou hráči na čekané, takže se nikdo nemusí bát ozvat," říká. Dobře ví, že i když řada fotbalistů udělala dobrou zkušenost, pořád je tam znatelný respekt. „Ještě je spousta kluků, kteří se ostýchají nebo se bojí přijít hned od prvního dne. Počkají, kdo tam vlastně je, zjistí, že tu trénují i ligoví hráči a teprve poté zavolají," hlásí Rodinger.

Poměr hráčů z profesionálního fotbalu vůči amatérům je nyní sedmdesát ku třiceti procentům. „Je to zase míchanice zkušených hráčů z ligy s neokoukanými mladíky, kteří se chtějí poprat o svojí šanci. Jasně, že každý nebude mít na to hrát ligu, ale budeme se snažit najít hráčům angažmá třeba v ČFL, MSFL či divizi. Kolikrát v minulosti ale kluci dokázali překvapit a dostali se do vyšších soutěží," tvrdí s tím, že se akci naučily sledovat kluby ze všech možných soutěží. „Doslechly se, že tu černou práci, čímž myslím testování hráčů, uděláme za ně a pošleme jim zdravého a připraveného hráče."

Reklama

  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG