Hlavní obsah

Čech otevřel svoji fotbalovou školu a hned odletěl do Londýna. Dvakrát ho čeká i souboj s Chelsea

Praha

Doslova na minuty měl rozpočítaný víkendový program gólman Arsenalu Petr Čech (35). V sobotu otevřel poprvé svoji fotbalovou školu ve Zruči u Plzně, v neděli v Praze a v pondělí už se zapojí do přípravy na novou sezónu. V jejím rámci se podívá do Austrálie i Číny a dvakrát utká se svým bývalým klubem Chelsea...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Petr Čech během tradiční fotbalové školy Petra Čecha na pražském Strahově.

Článek
Fotogalerie

Vaše fotbalová škola se rozrůstá. Přibyly další děti, letos jich je 155 a už je nejen v Praze na Strahově, ale i ve Zruči u Plzně. Těší vás to?

Samozřejmě a moc. Když jsme před dvanácti roky začínali, doufali jsme, že projekt bude pokračovat. Zpočátku jsme se sami učili, hledali ideální program, který by děti fyzicky zvládly a bavil je. I ten se postupně vyvíjel a stále vyvíjí. Snažíme se, aby náplň měla pořád vysokou kvalitu. Některé děti se vracejí, jsou tu i popáté. Řešíme problém, abychom uspokojili co nejvíc dětí. Letos jich přijelo čtyřicet z Číny, jsou tu i z dalších zemí, včetně dívek. Irka Anna je tady potřetí. Ve Zruči jsme poprvé, moji rodiče tam bydlí, celá rodina se přišla podívat. Zapojil se i osmiletý syn Damián jako nejmladší a moc se snažil vyrovnat jedenáctiletým a starším dětem.

Bude Damián váš nástupce mezi tyčemi?

(úsměv). To se uvidí časem. Už ale odchytal dva zápasy. V první řadě se snažíme dát Damiánovi i dceři Adélce co nejširší sportovní průpravu. Bude na nich, pro jaký sport se rozhodnou. Jsem rád, že Damiána baví fotbal, a ještě v brance.

Děti vás doslova hltají. Co dává školička vám?

Nabíjí mě pozitivní energií. Mám radost, když vidím, jak jsou šťastné a užívají si to. Přiběhnou, chtějí něco podepsat, nebo se jen tak obejmout. Je to opravdu paráda.

Probíhá dvanáctý ročník. Máte zmapováno, jestli se někdo z absolventů prvních ročníků už prosadil do velkého fotbalu?

To bohužel ne, protože u nás jsou děti do patnácti let a jednou za rok. Snažíme se jim dát rady i pro zbytek roku, jak se zlepšovat, ale někteří se věnují fotbalu třeba jen tady. U těch, co se vracejí, někteří popáté, pak vidíme pokroky. Z toho mám také radost.

Kdy začínáte přípravu na novou sezónu?

Přípravu začínáme už 3. července. Odpočinul jsem si a také se připravoval individuálně. Jsem rád, že jsem zvládl i rodinnou dovolenou.

Znáte program přípravy?

Po týdnu v Londýně letíme na přípravu do Austrálie, kde se v Sydney utkáme s Western Sydney Wanderers a FC Sydney. Odtud zamíříme do Pekingu, kde nás čekají zápasy s Chelsea a Bayernem. Pak se budeme necelý týden připravovat v Londýně, kde budeme na konci července hrát i Emirates Cup se Sevillou, Lipskem a Benfikou. Hodně toho nalétáme, ale program přípravy je tomu uzpůsobený. Je také příjemnější hrát před sedmdesáti tisíci diváky v Austrálii nebo Číně, v takovém atmosféře dáte do utkání všechno.

Opět vás čeká velký rival Chelsea...

To je pikantní a v létě se s ní utkáme hned dvakrát, kromě Pekingu i 6. srpna ve Wembley v Community Shield, což je vlastně anglický Superpohár, v němž proti sobě nastoupí vítěz Premier League a FA Cupu. Zápasy s Chelsea jsou vždycky prestižní.

Koučem Arsenalu zůstal Arséne Wenger. Co to pro klub znamená a nemohou se opakovat jarní ataky fanoušků, kteří chtěli jeho odvolání?

Wenger je spojený s Arsenalem dvacet let, takže pro klub to znamená hodně. Co se týká ataků, každá sezóna je jiná a až její konec ukáže, jestli sázka na Wengera byla dobrá nebo špatná.

Očekáváte, že vám přijde další konkurent?

Nevím, náš kádr se zatím moc nezměnil, ale očekávám, že ke změnám dojde. Vždyť pro některé hráče ještě neskončila díky šampionát jednadvacítek a Konfederačnímu poháru FIFA minulá sezóna. Bude důležité přípravu zkoordinovat tak, aby všichni byli na tu nadcházející dobře připravení. Hráčský trh se rozhýbe podle mne druhý týden přípravy a do konce srpna je na přestupy dost času.

Po dlouhých letech bude Arsenal chybět v Lize mistrů...

Je to škoda, ale zahrajeme si Evropskou ligu. Z pohledu na vytížení se prakticky nic nezmění, jen se herní dny přesunou na čtvrtek. Když už v té soutěži budeme a postoupíme do play off, budeme ji chtít vyhrát. Neznám nikoho, kdo by šel do zápasu a bylo mu jedno, jestli vyhraje nebo prohraje. Navíc vítěz se kvalifikuje přímo do příštího ročníku Ligy mistrů. Evropskou ligu jsem vyhrál s Chelsea v roce 2013 a jsem na to pyšný. Měl jsem jeden pokus a využil ho.

Angličané na mistrovství Evropy do 21 let vypadli na penalty. Už po několikáté na velkém turnaji...

Abraham a Redmond, i když jsou v penaltách v Premier League úspěšní, tentokrát proti Německu selhali. V těchto vypjatých situacích se nevybírá exekutor podle toho, jestli máte superhvězdu nebo neznámého hráče. Záleží na psychice. Není to tím, že by Angličané cítili nějakou kletbu z minulosti, prostě v rozstřelech selhávají víc, než ostatní.

Jak se vám líbilo vystoupení české jednadvacítky?

Škoda, že nehrála s Dány první zápas ve skupině. Zatímco oni se zlepšovali a do utkání s námi šli bez tlaku, jen s cílem ukázat, že umějí hrát, naši kluci naopak byli pod obrovským tlakem. Museli vyhrát, a ještě dát hodně gólů. To je rozhodilo. Určitě ale kvalitu ukázali a třeba Patrick Schick, i když dal jen jeden gól, potvrdil, proč ho Juventus koupil. Otázkou je, jestli tam bude hrát. Už trénink s velkými fotbalisty mu dá hodně. Možná půjde na hostování, aby hrál, a když se dobře ukáže, Juventus si ho může kdykoliv stáhnout. Věřím, že půjde výkonnostně nahoru. Navíc nabídka z Juventusu se neodmítá.

Co říkáte velkému příchodu zahraničních posil do Sparty a Slavie?

Myslím si, že je to pro českou ligu dobře, že se otevřela a je tu i zahraniční trenér. Konfrontace jiné výchovy a mentality bude pro české hráče zajímavá, uvidí, jak se chovají hráči, kteří něco dokázali, jako Altintop.

Nezvětší se propast mezi špičkou a ostatními celky?

Přivést velká jména ještě neznamená automaticky úspěch. Může to přinést i problémy. V Chelsea i jinde v Anglii se v týmu sejde i deset národností. Není podstatné, kdo odkud je, ale aby prvořadý byl fotbal. Bude důležité, jak a kdy si týmy sednou, což je individuální. Plzeň posílila tím, že přivedla svého úspěšného trenéra Vrbu, kádr jí ale zůstal pohromadě. O titul musejí hrát především Sparta a Slavia, ti ostatní se musí snažit jim co nejvíc vyrovnat.

Reklama

Související témata: