Hlavní obsah

Spokojen budu, až vyhrajeme všechny tři zápasy, překvapil Suchopárek po vítězství nad Švédy

Tbilisi

Docela svou upřímností překvapil. Jeho mladí svěřenci úvodní duel evropského šampionátu devatenáctek zvládli a v Tbilisi stejně staré Švédy porazili 2:1, kouč českého výběru Jan Suchopárek přesto po utkání pravil: „Spokojen? To budu, až vyhrajeme všechny tři zápasy naší skupiny.“

Foto: Sport.cz

Česká devatenáctka vykročila do evropského šampionátu vítězně, neboť v Tbilisi porazila 2:1 Švédsko.

Článek
Fotogalerie

Chcete tím snad říci, že výhře nad švédskou reprezentací nepřikládáte zase až takovou váhu a důležitost?

Ale to ne, šlo ovšem o první zápas, a tudíž i první krok, který nemusí ještě nic znamenat. Jsme samozřejmě šťastní a spokojení, i když musím přiznat, že jsme vyhráli se štěstím.

Závěr střetnutí byl skutečně hodně hektický, ale vedení a výhru jste přece jen uhájili. Proč se tolik lišil výkon v prvním a druhém poločase?

Hlavně soupeř hrál po změně stran jinak. Nakopával dlouhé míče, aby využíval výškovou převahu svých hráčů, která nám činila problémy hlavně při standardních situacích. Švédové si připravili několik příležitostí, které mohly skončit druhým gólem v naší síti, takže i proto uznávám, že jsme je porazili se štěstím.

Do přestávky jste ale měli navrch...

Ovšem až po úvodních deseti minutách, neboť do zápasu jsme nevstoupili ideálně. Míče za obranu nám dělaly problémy, zbytečně jsme spěchali s rozehrávkou, v defenzivě jsme se dopustili hned několika chyb, které soupeř nepotrestal. Až poté jsme se uklidnili, začali s aktivní obranou, dobře jsme kombinovali. Hlavně krajní záložníci Sadílek a Chvěja si počínali aktivně, získávali míče a my z toho těžili. Nejenže se nám povedlo vstřelit vedoucí branku, ale měli jsme i několik dalších příležitostí.

I úvod druhé půle vypadal slibně...

Však jsme do ní aktivně vstoupili a vytěžili z toho druhou branku. Jenže pak jsme inkasovali, Švédové začali hrát se třemi útočníky a my měli problémy. Soupeřova výšková převaha byla patrná, takže závěr byl hodně hektický.

Vyšel vám tah s nasazením Turyny, který dal oba góly. Přitom právě nad tímto místem v sestavě se vznášel největší otazník. Proč jste se pro něho rozhodl?

Opravdu to byl největší otazník, protože Turyna sehrál poslední utkání v dubnu, takže jsme s jeho nasazeném váhali. Věděli jsme však, že dvojice Šašinka - Turyna je velice úderná, takže po pohovorech s hráči jsme volili variantu, která vyšla. Původně jsme přitom mysleli, že Turyna bude hrát jen poločas, nakonec zůstal na hřišti přes sedmdesát minut. Po jeho vystřídání se ukázalo, že naše ofenzivní síla už je menší.

Na evropském šampionátu jako trenér debutujete, takže z úspěšného vykročení musíte mít dvojnásobnou radost.

Ale tohle mistrovství není přece o Suchopárkovi, ba ani o jednotlivých hráčích, ale o kolektivu. A ten je dobrý a ukázal svou kvalitu. Teď nás čekají Portugalci a věřím, že to opět potrvrdíme. Rozhodně nemíníme bránit, ale naopak budeme hrát na vítězství.

Reklama

  2 : 2 Leverkusen - AS Řím 2 : 2 dohráno
20240509T21 : 00:00+0200
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen
AS Řím
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.