Hlavní obsah

Nebyli jsme lepší, jen lépe připraveni, glosoval trenér mladíků výhru nad Gruzií a postup do semifinále

Tbilisi

Jeho svěřenci slavili výhru nad domácí Gruzií a postup do semifinále evropského šampionátu devatenáctek - mimochodem první od roku 2011. Trenér českého výběru Jan Suchopárek ale zůstal i v panující euforii věcný a střízlivý. „Nebyli jsme lepší, ale na zápas s domácí reprezentací jsme byli lépe připraveni, což rozhodlo,“ glosoval partii s Gruzínci a cestu ze skupiny.

Trenér Suchopárek hodnotí zápas s GruziííVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Podle vašich slov to vypadá, jako byste se ziskem tří bodů a účastí v semifinále počítal na sto procent?

Já hlavně mužstvu pevně věřil, protože ho tvoří pracovití kluci, kteří jdou za svým cílem. A v konfrontaci s Gruzií to jen potvrdili.

To jste neměl obavy o výsledek ani ve chvíli, kdy na hřiště a k lavičkám začaly létat lahve s vodou a zápas byl dokonce na hodnou chvíli přerušen, neboť sudího některý z fanoušků trefil mobilním telefonem a on se musel nechat ošetřit?

V tu chvíli jsme se skutečně obávali, jak kluci zareagují na bouřlivou atmosféru, na kterou přece jen nejsou zvyklí. Zvládli to však perfektně. Však jsem také po utkání řekl, že za svou pracovitost jsou odměněni pravě takovými zápasy, jaké tady v Tbilisi hrají a hrát budou. To sobotní proti domácím do této kategorie určitě také patřilo.

Takže přerušení vám neublížilo?

Nepomohlo ani nám, ani domácím. Gruzínci ukázali před svým publikem velkou sílu, kterou jsme ovšem dokázali eliminovat.

Co tedy o výsledku a postupu rozhodlo?

Splnili jsme defenzivní taktiku, protože jsme eliminovali klíčové soupeřovy hráče tím, že jsme si je přebírali a nepustili je do žádné výrazné šance. Gruzínci si sice v první půli vynutili čtyři standardní situace v bezprostřední blízkosti naší šestnáctky, ale ani jednou netrefili bránu. To bylo pro osud střetnutí hodně důležité. Stejně tak bylo důležité, že jsme se naopak po standardních situací dovedli prosadit a skórovat. Na něco podobného jsme zatím celý turnaj čekali. Ofenzivní hru ale musíme každopádně zlepšit.

Máte ve zvyku chválit především tým, ale nezasloužili by si trochu chvály i někteří jednotlivci?

Nejvíc chvály si zaslouží brankář Jedlička, který celé utkání zachoval klid, a navíc zlikvidoval dvě gólové střely soupeře.

Semifinále máte jisté a teď už čekáte na soupeře, který vzejde z druhé skupiny. Koho byste si přál?

Těžko říci, protože druhá skupina je stále otevřená, neboť na postup myslí Nizozemsko, Německo a Anglie. My se ale musíme dívat především na sebe. Chceme uspět i v semifinále, což ale znamená zapracovat na věcech, které nás limitují. Odpustit si třeba spoustu zbytečných ztrát míče, což nás následně stojí hodně sil, stejně jako zlepšit ofenzivu.

Reklama

Související témata: