Hlavní obsah

Na Zlatém poháru nastoupil proti pravidlům Malouda

Aktualizováno

Fotbalisté Hondurasu ve druhém utkání na šampionátu Severní a Střední Ameriky remizovali s Francouzskou Guyanou 0:0, ale nejspíš si dodatečně připíšou kontumační vítězství 3:0. V týmu soupeře totiž v rozporu s pravidly FIFA nastoupil záložník Florent Malouda, který má na kontě 80 startů za francouzskou reprezentaci. Za jiný národní tým proto už hrát nemůže. Případ bude řešit disciplinární komise.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Florent Malouda (vlevo) v souboji s obráncem Everem Alvaradem z Hondurasu.

Článek

Sedmatřicetiletý Malouda je rodákem z Francouzské Guyany, úspěšnou fotbalovou kariéru však prožil v Evropě. S Lyonem vyhrál čtyřikrát francouzskou ligu, pak přestoupil do Chelsea, s níž vybojoval vítězství v Premier League i Lize mistrů. S francouzskou reprezentací si zahrál na dvou světových a dvou evropských šampionátech, v roce 2006 získal v Německu světové stříbro.

V červnu byl přesto zařazen do nominace Francouzské Guyany na Zlatý pohár a v přípravném utkání s Barbadosem si odbyl premiéru v dresu francouzského zámořského departementu. Navzdory nesouhlasu fotbalové konfederace Severní a Střední Ameriky se objevil i v pondělním zápase na turnaji v USA.

Francouzská Guyana sice není členem FIFA, ale Zlatý pohár musí ladit s regulemi mezinárodní federace, neboť jeho vítěz se kvalifikuje na Pohár FIFA.

Zlatý pohár, fotbalové mistrovství Severní a Střední Ameriky:
Skupina A:
Kostarika - Kanada 1:1
Branky: 42. Calvo - 26. Davies.
Honduras - Francouzská Guyana 0:0.
Tabulka:
1.Kanada21105:34
2.Kostarika21102:14
3.Honduras20110:11
4.Francouzská Guyana20112:41

Reklama