Hlavní obsah

Juventusu objevil Zidana, teď skaut Nice sleduje hvězdičky v Praze. Balotelli je hodný kluk, ujišťuje

Dominik HejbalSport.cz

Jednou provždy může říci: Objevil jsem Zidana! Bývalý italský fotbalista Gianni Gullo po skončení kariéry pracoval jako skaut pro mnoho špičkových klubů. Ve skautingu se pohybuje od poloviny 80. let, začínal v Nice, poté pracoval pro Juventus, kterému vyhlédl právě Zinedina Zidana, následně působil v AC Milán a momentálně opět shání fotbalisty pro Nice. Byl tím, kdo prosadil příchod Maria Balotelliho. V Praze je momentálně na CEE Cupu, mezinárodním turnaji hráčů do devatenácti let.

Foto: Svatopluk Samler (CEE Cup)

Italský skaut Giovanni Gullo vyhledává talenty pro Nice. V těchto dnech sleduje zápasy pražského CEE Cupu, mezinárodního turnaje hráčů do 19 let.

Článek

Jakou úroveň má podle vás CEE Cup?

Určitě vysokou! Je to skvělá příležitost sledovat mladé hráče, kteří se v blízké budoucnosti stanou profesionály. Navíc máte možnost setkat se se skauty ostatních špičkových evropských klubů jako je například Juventus, viděl jsem tady i skauta Manchesteru City. Organizace je skvělá a celý turnaj lze přirovnat k podobně prestižním v Evropě. Měl jsem možnost zblízka pozorovat služby, které jsou poskytovány účastníkům, a například kvalita hřišť je na mnohem vyšší úrovni než na jiných turnajích stejné kategorie.

Jaký je rozdíl mezi českými dorosteneckými týmy jako Slavia a Sparta, které můžeme sledovat na turnaji, a zahraničními mužstvy?

Především v technice. Není to o tom, že by čeští hráči nebyli vůbec technicky vybavení, ale v jejich podání je fotbal spíše o jiných aspektech. Převažuje u nich například fyzická připravenost, bojovnost a obecně silovější pojetí fotbalu. To je, alespoň pro mě, docela škoda, jelikož v Nice se často pídíme hlavně po technických hráčích.

Skauti budou přednášet na semináři
Mezinárodní turnaj Generali CEE Cup pro hráče do 19 let, který právě probíhá v Praze, je především přehlídkou fotbalistů budoucnosti. Proto jsou v hledišti kromě diváků přítomni i skauti z celé Evropy. Organizátoři turnaje pro ně uspořádali seminář, na kterém mají šanci získat cenné vědomosti od zkušených skautů z Itálie. Proběhne v neděli od 10:00 v hotelu International.
Na zajímavém workshopu se o své zkušenosti podělí mezinárodní skaut Enrico Maria Amore. Bývalý fotbalový hráč v současnosti trénuje v Covercianu, kde italská fotbalová asociace vzdělává trenéry a skauty. Účastníci semináře se od Amoreho dozví, jakým způsobem funguje tato akademie, která je specializovaná na technické dovednosti mladých hráčů. Podrobně bude představena filosofie skautingu akademie v anglickém Southamptonu. Včetně technologie, kterou týmy v Premier League používají při vyhledávání talentů.
Na semináři také vystoupí mezinárodní skautka Miriam Peruzzi, která se specializuje na trh s africkými hráči. Proto účastníky seznámí se specifiky i obtížemi práce s těmito fotbalisty a prozradí, jak s nimi pracovat, aby úspěšně zvládli přechod na evropská hřiště.

Zaujal vás někdo ze Slavie a Sparty?

Ano. V dresu Sparty podali v prvním zápase dobrý výkon především Fortelný a Šnajdr. Co se týče Slavie, tak velice zajímavými hráči jsou například Čvančara a Janoušek.

Skautoval jste v Čechách v minulosti některé z českých hráčů? Třeba někoho ze současných reprezentantů?

V první řadě se do Prahy, a České republiky obecně, vždycky rád vracím. Dodnes se přátelím s Václavem Němečkem (bývalý reprezentant, stříbrný medailista z EURO 1996 - pozn. autora), se kterým jsme se potkali při jeho angažmá ve francouzském Toulouse FC. Ale zpátky k vaší otázce. V sezóně 2009/2010 jsem na jeho pozvání přijel do Prahy. Pro Monako jsem tehdy skautoval v dresu Sparty trojici Václav Kadlec, Lukáš Juliš a Ladislav Krejčí.

Co vás nejvíce baví na práci skauta?

Asi objevovat dosud utajené talenty, ze kterých vyrostou hvězdy budoucnosti.

Kdo byl váš největší „úlovek" v pozici skauta?

Určitě Zinedine Zidane.

Vážně? Jak jste se k němu dostal?

Tehdy to byl tuším rok 1989 a já jsem byl akreditovaný jako skaut prvního týmu Juventusu na zápas Cannes - Nantes. Šel jsem se podívat na předzápasový trénink a správce hřiště, když zjistil, že jsem skaut Juventusu, mě upozornil, že si musím v zápase dát pečlivý pozor na tehdy šestnáctiletého Zidana. Zidane hrál tehdy dvanáct minut a dotknul se čtyřikrát míče. To mi úplně stačilo k tomu, abych rozpoznal jeho potenciál. Když jsem se pak vrátil do Turína a manažer se mě zeptal, jaká je Zidanova pozice, odpověděl jsem: Nevím, jestli může hrát brankáře, ale jinak může hrát na hřišti kdekoliv. Je to génius.

Největší hvězdou Nice je v současnosti útočník Mario Balotelli. Jaký na něho máte názor?

Mario vůbec není takový, jak se často popisuje v médiích. Vlastně je s ním docela zábava. (smích) Je to naprostý profesionál a hodný kluk. Ostatně jsem měl na jeho přestupu velký podíl. Zažil jsem ho už v rámci jeho působení v AC Milán a když jsme v Nice minulé léto zoufale sháněli útočníka, přišel jsem za prezidentem klubu a doporučil mu Balotelliho. Nejdříve s nápadem nesouhlasil, ale sehnat na konci srpna dobrého útočníka je těžké a drahé. U Balotelliho byla výhoda, že byl zrovna volným hráčem a nikdo s ním nechtěl podepsat smlouvu. Proto jsme ho nakonec podepsali. Zaručil jsem se, že dá v sezóně minimálně patnáct gólů. A měl jsem pravdu.

Slavia odehrála s Nice nedávno přátelský zápas. Viděl jste ho? Co na kvalitu současné Slavie říkáte?

Zápas jsem bohužel neviděl, jelikož jsem zrovna skautoval v Africe. Ale pořád je to přátelské utkání, takže vysoká prohra podle mě nic neznamená. Navíc Nice chyběli kvůli zranění nejlepší hráči. I právě Balotelli. Každopádně kvalita Slavie je obrovská a v kvalifikaci o Ligu mistrů bude proti BATE favorit. Má velkou šanci postoupit.

Do Sparty přišel váš krajan, trenér Andrea Stramaccioni. Jaký na něho máte názor? Co říkáte na projekt, který ve Spartě buduje? Bude se mu dařit?

Je to trenér, který samozřejmě ví, co dělá. Je to velký profesionál, ale problém může být jazyková bariéra. A taky potřebuje spoustu času a trpělivosti. Nemá žádné zkušenosti s českou ligou a vzhledem k množství nových posil bude nějaký čas trvat, než se tým sehraje. Nic nejde ze dne na den. Samozřejmě, jako každý trenér, má svoje plusy a mínusy, ale pokud bude kolem sebe mít přátelské prostředí a důvěru klubu i fanoušků, bude úspěšný.

Vy máte velké znalosti ohledně francouzské Ligue 1. Sparta v uplynulých dnech koupila dva hráče z Francie. Rio Mavubu a Georgese Mandjecka. Co od nich máme očekávat?

Georges Mandejck hrál i v Německu, takže má zažitou tamní mentalitu a může tu uspět. Čeští hráči mají podobnou mentalitu jako Němci. Vlastně jste si hodně podobní. (smích) Proti tomu Mavuba může předat Spartě své obrovské zkušenosti. V tom bude jeho největší přínos pro tým. Bude ale potřebovat větší čas na adaptaci. Česká a francouzská liga toho nemají mnoho společného.

Reklama