Hlavní obsah

Burnley - Everton 1:3CEE Cup zná svého vítěze, trofej získal Everton

Praha

Fotbalisté anglického Evertonu vyhráli pražský CEE Cup, turnaj hráčů do devatenácti let. Ve finále v Ďolíčku porazili 3:1 své krajany z Burnley a převzali tak pohár, který v předchozích dvou letech zvedli nad hlavu sparťané.

Foto: Sport.cz

Fotbalisté Evertonu po vítězství v CEE Cupu.

Článek

Zatímco pražská „S" to na turnaji dotáhla jen k souboji o páté místo, v němž Sparta zdolala Slavii 3:0, letošní ročník patřil anglickým klubům Evertonu a Burnley.

Celek z Liverpoolu byl v první půli jasně lepším týmem a už v úvodní dvacetiminutovce si vypracoval dvoubrankové vedení. Na obou gólech měl velký podíl nadaný kanonýr Ellis Simms, kterého „Toffees" získali z Manchesteru City krátce před začátkem turnaje.

Simms nejprve hlavou posunul dlouhý míč k Tomu Warrenovi a ten bez většího rozmýšlení skóroval ranou k zadní tyči. Druhý gól přidal Simms sám. Jeho spoluhráč Sid Kerr ho našel za obranou parádním pasem z vlastní poloviny. Simms se napřáhl ještě před šestnáctkou a prostřelil brankáře Adama Bruce.

Pro vytáhlého forvarda to byl již šestý zásah na CEE Cupu, čímž si upevnil zisk ceny pro nejlepšího střelce.

Daniel Cadamarteri, kouč Burnley, o přestávce reagoval dvěma střídáními. Do hry se tak podíval nejlepší střelec týmu Michael Fowler, jenž překvapivě začal na lavičce.

A podle očekávání přinesl důrazný útočník výrazné ohrožení soupeřovy brány. Po hodině hry Fowler vybojoval balón, přihrál teprve patnáctiletému Oscaru Woodsovi, ale jeho střelu povedeným zákrokem vytěsnil americký gólman Nicolas Defreitas-Hansen.

Burnley se dočkalo snížení v 74. minutě, kdy zahrávalo přímý kop téměř z poloviny hřiště. Míč propadl do prostoru před bránou, kde číhal Fowler, který pohotově zakončil. Byl to vůbec první gól do sítě Evertonu na turnaji.

Zdálo se, že závěr utkání by ještě mohl být pořádně dramatický, ovšem o tři minuty později přišlo velké zaváhání defenzívy Burnley. Obránci nadvakrát nezvládli odehrát balón do bezpečí, vzápětí Anthony Gordon uvolnil nalevo spoluhráče Toma Warrena, jenž opět uspěl se střelou levačkou na zadní tyč.

Hráči v modrých dresech udrželi skóre 3:1 až do konce zápasu a po závěrečném hvizdu mohli začít slavit.

Generali CEE Cup
Finále:
Burnley FC – Everton FC 1:3 (0:2)
Góly: 74. Fowler – 17. a 77. Warren, 19. Simms
Konečné umístění:
1. Everton
2. Burnley (oba Anglie)
3. Altinordu (Turecko)
4. FK Sarajevo (Bosna a Hercegovina)
5. Sparta
6. Slavia
7. Leicester (Anglie)
8. Akademie Panděv (Makedonie)
9. Nitra (Slovensko)
10. Györy ETO (Maďarsko)
11. Academia Sport Team (Rumunsko)
12. Prostars FC (Kanada)
Individuální ocenění
Nejlepší hráč CEE Cupu: Anthony Gordon (Everton)
Nejlepší brankář: Adam Bruce (Burnley)
Nejlepší střelec: Ellis Simms (Everton) – 6 gólů

Reklama

Související témata: