Hlavní obsah

Hvězda dá procento z platu na charitu! Přidají se i Messi a Neymar?

Londýn

Žije v luxusu. Když ale španělský fotbalista Juan Mata navštívil Indii, přepadla ho tíseň z chudoby, kterou tam viděl. A přišel s nápadem, jak alespoň trochu situaci zlepšit. Rozhodl se v rámci projektu nazvaného Společný cíl přispívat jedním procentem ze svých výdělků na charitu. Záložník anglického Manchesteru United věří, že nezůstane v projektu osamocený a přidají se i další hvězdy.

Foto: Profimedia.cz

Záložník Manchesteru United Juan Mata.

Článek

A ve hře nejsou žádné drobné. Mata si na Old Trafford vydělá 140 000 liber týdně, což dává v součtu přes sedm a čtvrt miliónu liber ročně, v přepočtu jde o nezanedbatelnou sumu převyšující 200 miliónů korun. Španěl chce penězi pomoci talentovaným fotbalistům, kteří vyrůstají v nuzných poměrech.

"Jedna z prvních věcí, kterou jsem se ve fotbale naučil, bylo, že musím vyhrát zápas. Sledujeme všichni hlavně to, co se děje na hřišti, ale zřídka si uvědomíme, jaké to někdy může být mimo stadión. Nevidíme to," kriticky poznamenal devětadvacetiletý hráč.

"Teď zkoušíme prostřednictvím Společného cíle najít možnost, jak aspoň trochu změnit svět a pomoci. Vyzývám své kolegy, aby se do projektu zapojili a nabídnou stejně jako já jedno procento z platu na charitu," věřil Mata, že bude mít brzy následovníky. Zajímavé by bylo sledovat, jak by podobná iniciativa zabrala i u českých hvězd a hvězdiček.

Reklama

Související témata: