Hlavní obsah

Maroko chce pořádat fotbalové mistrovství světa v roce 2026

Maroko se chce ucházet o pořádání fotbalového mistrovství světa v roce 2026, kterého se poprvé zúčastní 48 týmů místo dosavadních 32. Zatím jediným potvrzeným kandidátem byla spojená kandidatura Kanady, USA a Mexika.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fotbalové EURO - ilustrační snímek.

Článek

Maroko o úmyslu hostit světový šampionát informovalo v poslední možný den pro podání přihlášek. Kandidaturu nemohl poslat nikdo z Evropy a Asie, protože mistrovství v roce 2018 se uskuteční v Rusku a o čtyři roky později v Kataru. Pořadatele bude světová federace FIFA vybírat příští rok v červnu v Moskvě.

Maroko se bude o organizaci MS ucházet popáté a v souboji se severoamerickou kandidaturou bude outsiderem. Především vzhledem k tomu, že šampionát v roce 2026 bude po rozšíření počtu účastníků na 48 mužstev klást velké nároky na počet tréninkových hřišť, hotelů a celkově infrastruktury.

Severoafrickému království také nejspíš nepomůže, že se na poslední chvíli vzdalo pořádání afrického šampionátu v roce 2015 kvůli obavám z rozšíření viru ebola. Tehdy se Maroko dostalo do konfliktu s africkou konfederací CAF, jež však nyní s novým vedením kandidaturu země na pořádání MS podporuje. Afrika má druhý nejvyšší počet volitelů ve FIFA po Evropě.

Maroko se už ucházelo o mistrovství světa v letech 1994, 1998, 2006 a 2010. Při kandidaturách na roky 1998 a 2010 se Afričané nevyhnuli podezření z pokusu o uplácení. Podle amerických úřadů si maročtí funkcionáři při neúspěšných pokusech o zisk pořadatelství kupovali hlasy nyní již bývalých členů FIFA.

Reklama

Související témata: