Hlavní obsah

Ronalda podruhé v řadě zvolili nejlepším fotbalistou Evropy

Nejlepším fotbalistou Evropy za sezónu 2016/17 se v anketě UEFA stal Portugalec Cristiano Ronaldo. Útočník Realu Madrid získal ocenění podruhé za sebou a potřetí v kariéře, poprvé triumfoval v roce 2014. Získal více hlasů než Argentinec Lionel Messi z Barcelony a italský gólman Juventusu Turín Gianluigi Buffon.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Cristiano Ronaldo

Článek

Dvaatřicetiletý útočník Ronaldo byl i v minulém ročníku ústřední postavou Realu Madrid, který jako první tým v novodobé historii obhájil celkové vítězství v Lize mistrů a také po pěti letech ovládl španělskou nejvyšší soutěž. V LM byl nejlepším střelcem s 12 góly.

V anketě, která byla vyhlášena v rámci losování základních skupin Ligy mistrů, hlasovalo 80 trenérů týmů, které v minulé sezoně hrály v Lize mistrů a Evropské lize, a vybraní novináři z 55 členských zemí UEFA.

Devětatřicetiletý Buffon, který pomohl Juventusu do finále Ligy mistrů, získal alespoň cenu pro nejlepšího brankáře. Obráncům podle UEFA kraloval stoper Realu Madrid Sergio Ramos, nejlepším záložníkem byl zvolen Chorvat Luka Modrič rovněž z Realu, jehož dominanci završila cena pro nejlepšího útočníka Cristianu Ronaldovi.

Nejlepší fotbalistkou UEFA zvolila Lieke Martensovou, která pomohla Nizozemsku k triumfu na mistrovství Evropy, kde byla zvolena nejlepší hráčkou turnaje.

Cenu prezidenta UEFA Aleksandera Čeferina obdržel Ital Francesco Totti za celoživotní přínos fotbalu. Legenda AS Řím, která v květnu ukončila bohatou kariéru, je sedmnáctým držitelem ceny, kterou před ním naposledy obdržel v roce 2014 Josef Masopust.

"Nebyl to jen skvělý hráč, ale idol mnoha dětí, který byl věrný jednomu klubu. Má velký respekt ze strany UEFA i mě osobně," prohlásil Čeferin při předávání ocenění Tottimu.

Reklama

Související témata: